Sastanak čelnika Katara i SAD-a zbog zabrinutosti oko isporuke gasa Evropi

Susret je dogovoren dok Washington pregovara s određenim državama i kompanijama o mogućem preusmjeravanju isporuke gasa prema Evropi ako Rusija napadne Ukrajinu.

Katar spada među vodeće proizvođače ukapljenog plina u svijetu (Reuters)

Katarski emir razgovarat će s američkim predsjednikom Joe Bidenom 31. januara o različitim temama, uključujući globalnu energetsku sigurnost, saopćila je Bijela kuća, usred zabrinutosti Evrope zbog isporuke gasa.

Posjeta šeika Tamima bin Hamada Al Thanija SAD-u bit će prva otkako je Biden preuzeo vlast prošle godine, a dešava se dok Washington pregovara s određenim državama i kompanijama o mogućem preusmjeravanju isporuke gasa prema Evropi ako Rusija napadne Ukrajinu.

“Doha bi mogla pomoći u slučaju velikog globalnog poremećaja, kao što je napravila 2011. godine, tokom Fukushime”, rekao je izvor, referirajući se na nesreću u nuklearnoj elektrani u Japanu.

Doha može poslati nešto viška plina u Evropu, ali taj višak nije velik, budući da je većina plina rezervirana za isporuke dogovorene dugoročnim ugovorima, rekao je izvor.

Energetska kriza uzrokovana nestašicom goriva

“SAD ili neko drugi morat će uvjeriti najveće kupce katarskog plina u Kataru da dopuste da se dio njihovog plina preusmjeri u Evropu kao kratkoročno rješenje”, dodao je.

Dugoročno Katar očekuje da će njegov izvoz ukapljenog prirodnog plina značajno porasti i Evropska unija mora, ako želi sigurnu opskrbu, razmisliti o sklapanju dugoročnih ugovora kako bi izbjegla šokove u nabavi, kazao je izvor.

Katar spada među vodeće proizvođače ukapljenog plina u svijetu.

Katar će trebati pomoć SAD-a kako bi uvjerio kupce svog prirodnog plina da preusmjere dio pošiljki u Evropu u slučaju da sukob Rusije i Ukrajine poremeti ruske isporuke, rekao je izvor upućen u rasprave.

Sjedinjene Američke Države su zabrinute da se Rusija priprema za mogućnost novog vojnog napada na zemlju koju je djelomično napala 2014. godine, dok Moskva poriče da planira napad na Ukrajinu.

Evropska unija ovisna je o Rusiji za trećinu svojih potreba za plinom, a američke sankcije zbog bilo kakvog sukoba mogle bi poremetiti tu opskrbu.

Svaki prekid ruske opskrbe plinom za Evropu pogoršao bi energetsku krizu uzrokovanu nestašicom goriva.

Moskva je uzbunila Zapad gomilanjem vojnika u blizini Ukrajine u posljednja dva mjeseca, nakon zauzimanja ukrajinskog poluotoka Krima 2014. godine i podrške separatistima koji se bore protiv kijevskih trupa u istočnoj Ukrajini.

Moguće američke sankcije Rusiji

Biden je ranije rekao ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da će novi potez Rusije prema Ukrajini uzrokovati sankcije i povećanu prisutnost SAD-a u Evropi.

Rusija poriče da planira napad na Ukrajinu i kaže da ima pravo premještati svoje trupe na vlastitom tlu kako želi.

U međuvremenu su se američki državni sekretar Antony Blinken i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sastali u petak u Ženevi u, kako je prvi rekao, “kritičnom trenutku” krize.

Najviše diplomate rekle su kako su otvoreni za daljnji dijalog nakon što razgovori nisu dali znakove pomaka.

Zemlje članice EU-a oko 40 posto opskrbe prirodnim plinom dobijaju iz Rusije, a najveći dio prolazi kroz Ukrajinu.

Izvor: Agencije