SAD odobrio 2,5 milijardi dolara vrijednu prodaju oružja Egiptu

State Department je odlučio odobriti prodaju teretnog aviona C-130J Super Hercules i prateće opreme Egiptu, procijenjene vrijednosti od 2,2 milijarde dolara.

Američki State Department odobrio je 2,5 milijardi dolara vrijednu prodaju oružja Egiptu, od čega 2,2 milijarde dolara uključuje teretne avione C-130J, a 355 miliona dolara odnosi se na radare protivzračne odbrane (EPA)

Američki State Department odobrio je 2,5 milijardi dolara vrijednu prodaju oružja Egiptu, od čega 2,2 milijarde dolara uključuje teretne avione C-130J, a 355 miliona dolara odnosi se na radare protivzračne odbrane, javlja Anadolija.

“State Department je odlučio odobriti prodaju teretnog aviona C-130J Super Hercules i prateće opreme Egiptu, procijenjene vrijednosti od 2,2 milijarde dolara”, navedeno je u saopćenju američke Agencije za odbrambeno-sigurnosnu saradnju.

U saopćenju, u kojem se navodi da je o odobrenju prodaje poslana obavijest Kongresu, napominje se da se u prodajnom paketu nalazi 12 aviona C-130J, 12 rezervnih motora i ostala prateća oprema.

Pismo ponude

U drugom saopćenju Agencije navedeno je da je odobrena prodaja radarskih sistema protivzračne odbrane Egiptu, vrijedna 355 miliona dolara.

Ovaj prodajni paket uključuje tri kopnena radarska sistema SPS-48, rezervne dijelove za te sisteme, motore, generatore i drugu opremu.

Odobrenje State Departmenta za prodaju oružja znači da prodaja nije problem za američku administraciju.

Ako se američki Kongres ne usprotivi odluci Ministarstva u roku od 30 radnih dana, uprava započinje pregovore sa zemljom u koju je prodaja odobrena o sadržaju prodajnog paketa. Na kraju ovih pregovora SAD toj zemlji nudi pismo ponude. Ako ponuda dobije pozitivan odgovor, odvija se postupak nabavke.

Izvor: Agencije