Počele velike vojne vježbe Rusije na Arktiku

Vježbe će obuhvatiti i manevre u Mediteranu, Sjevernom i Ohotskom moru, sjeveroistočnom Atlantskom okeanu i na Pacifiku.

Planirano je učešće 30-ak ratnih brodova, 20 aviona i 1.200 vojnika (EPA - Ilustracija)

Ruski ratni brodovi ušli su danas u Barentsovo more da bi vježbali zaštitu glavne trase brodskog saobraćaja na Arktiku, saopštila je Sjeverna flota Rusije.

To dolazi u trenutku kada Moskva organizuje sveobuhvatne vojne vježbe u kojima učestvuju sve njene flote, javlja Reuters.

Vježbe na Arktiku, u kojima je planirano učešće 30-ak ratnih brodova, 20 aviona i 1.200 vojnika, imaju za cilj procjenu borbene spremnosti ruskih trupa na Arktiku i njihove sposobnosti da zaštite Sjeverni morski put.

Vojnici će vježbati odbijanje vojnih prijetnji i pomoći će u tome da se osigura bezbjednost pomorskih puteva i pomorske ekonomske aktivnosti ruskih oblasti u sjevernim morima u slučaju krize, saopštila je Sjeverna flota.

Serija vojnih vježbi

Kako navodi Reuters, Rusija je uložila velika sredstva u infrastrukturu za razvoj Sjevernog morskog puta i nada se da će to postati glavni brodski put pošto se Arktik zagrijaava brže od ostatka svijeta.

Ovaj put se trenutno ne koristi zimi zbog debelog ledenog pokrivača.

Zvanična Moskva je prošle sedmice saopštila da će izvesti seriju vojnih vježbi, u kojima će učestvovati sve njene flote u morima koja su direktno u blizini Rusije, prenosi Tanjug.

Vježbe će obuhvatiti i manevre u Mediteranu, Sjevernom moru, Ohotskom moru, sjeveroistočnom Atlantskom okeanu i na Pacifiku.

Rusija je poslala i više od 20 brodova mornarice u Crno more, a borbene avione Su-35 u susjednu Bjelorusiju.

Ruski avioni Su-35 odletjeli su u Bjelorusiju radi učešća u vojnoj vježbi “Saveznička odlučnost 2022”.

Izvor: Agencije