Nova kandidatura Pelosi za Predstavnički dom SAD-a

Pelosi (81) predstavlja svoj izborni okrug u San Franciscu više od 30 godina.

Pelosi: Ovi izbori su ključni: ništa manje nije u pitanju nego naša demokratija (EPA)

Predsjednica američkog Predstavničkog doma Nancy Pelosi u utorak je izjavila kako se namjerava ponovo kandidirati za mjesto u tom domu američkog Kongresa u novembru, prenosi agencija Hina pozivajući se na dpa.

„Iako smo postigli napredak, potrebno je mnogo više učiniti kako bismo poboljšali živote ljudi. Ovi izbori su ključni: ništa manje nije u pitanju nego naša demokratija”, rekla je Pelosi u izjavi i videu objavljenom na Twitteru.

„Ali mi ne agoniziramo – mi se organiziramo. Takmičim se za ponovni izbor u Kongres kako bih se zalagala za narod i branila demokratiju.”

Pelosi (81) predstavlja svoj izborni okrug u San Franciscu više od 30 godina.

Ankete u korist republikanaca

Kao predsjednica Predstavničkog doma, ona ima treću najvišu izabranu dužnost u Sjedinjenim Američkim Državama iza predsjednika i potpredsjednice.

Pelosi se smatra važnom saveznicom predsjednika Joea Bidena, svog kolege demokrata.

Popunjavanje svih mjesta u Predstavničkom domu i oko trećine mjesta u američkom Senatu bit će ponovo na dnevnom redu izbora u novembru.

Demokrate se nadaju da će odbraniti ili povećati svoju tijesnu većinu u oba doma. Međutim, ankete trenutno daju republikancima dobre šanse da osiguraju većinu.

Izvor: Agencije