Razgovori u Oslu prvo putovanje talibana u neku zapadnu zemlju od preuzimanja vlasti

Norveški državni sekretar sastao se s talibanskim predstavnikom, ali je upozorio da to znači da Norveška ovu skupinu priznaje kao afganistansku vladu.

Amir Khan Muttaqi u Norveškom vijeću za izbjeglice tokom sastanka između norveških humanitarnih organizacija i predstavnika talibana u Oslu 25. januara 2022. (EPA)

Norveški državni sekretar Henrik Thune iz norveškog ministarstva vanjskih poslova sastao se u utorak navečer u Oslu s talibanskim predstavnikom.

Njegov susret s talibanima ne znači da Norveška ovu skupinu priznaje kao afganistansku vladu, istaknuo je Thune. Upravo zbog toga se s talibanskim predstavnicima nije sastala ministrica vanjskih poslova Anniken Huitfeldt, rekao je Thune Norveškoj novinskoj agenciji NTB.

Za sada se ne znaju detalji sastanka.

Norveški premijer Jonas Gahr Store branio je održavanje sastanka s talibanima. Veliki dio afganistanskog stanovništva ovisi o humanitarnoj pomoći kako bi preživio, kazao je premijer za norvešku tv NTB.

Po njegovim riječima, svjetska zajednica ne može samo jednostavno stajati i gledati, nego mora ostati u aktivnom dijalogu. To ne znači priznavanje talibana kao afganistanske vlade.

Do sada niti jedna zemlja u svijetu nije priznala talibane.

Sudbina žena

Situacija vezano uz sudbinu žena u Afganistanu nakon talibanskog osvajanja vlasti prošle godine bila je jedna od glavnih tema razgovora u Oslu, prenose Hina i dpa. U razgovorima je sudjelovao i posebni predstavnik njemačke vlade za Afganistan Jasper Wieck te predstavnici drugih evropskih zemalja i EU-a.

Sudbina dvije nestale aktivistice za ženska prava, koje su navodno odvedene iz svojih domova u Kabulu prošle sedmice, također je bila u centru razgovora. Čelnik talibanske delegacije, ministar vanjskih poslova Amir Chan Muttaki, kazao je da oni pokušavaju utvrditi više o incidentu.

Dodao je da općenito nema ničeg neobičnog u vezi s ljudima koji u zemlji bivaju pritvarani ili puštani.

Razgovori u Oslu prva su prilika da su talibani otputovali u jednu zapadnu zemlju otkako su preuzeli vlast.

Talibanska posjeta Norveškoj predmet je kritika na međunarodnom nivou, a Afganistanci protestuju zbog njega i u Oslu i ispred norveških ambasada u inozemstvu kako bi izrazili osudu sastanka.

Norveška je u prošlosti djelovala kao posrednik u stranim sukobima, posljednje u Venezueli.

Ova zemlja nije članica EU te je u dijalogu s talibanima već godinama. Norveška delegacija nedavno je putovalo u Kabul na razgovore o afganistanskim humanitarnim potrebama.

Izvor: Agencije