Kuba brani suđenja demonstrantima, odbacuje kršenje ljudskih prava

Grupe za ljudska prava, američka vlada i EU osudile su sudski progon demonstranata, navodeći da su postupci netransparentni te da izrečene duge zatvorske kazne nisu proporcionalne počinjenim djelima.

Nakon protesta koji su se dogodili ljetos uslijedio je val hapšenja (EPA)

Kuba je odbacila optužbe grupa za ljudska prava i diplomata da je njen pravosudni sistem nepošteno zatočio demonstrante nakon masovnih protesta u julu, tvrdeći da su suđenja poštena i u skladu sa kubanskim zakonima, javlja Reuters.

Protesti održani 12. i 13. jula najveća su takva okupljanja od revolucije Fidela Castra 1959. i na njima je hiljade ljudi izišlo na ulice u gradovima diljem zemlje. Mnogi od njih izrazili su ljutnju na komunističku vlast zbog nestašica hrane, lijekova i struje, u situaciji rasta broja zaraza korona virusom, prenosi Hina.

Protesti su uglavnom bili mirni iako su državni mediji pokazali neke demonstrante kako pljačkaju i bacaju kamenje na policiju.

Nakon protesta uslijedio je val hapšenja. Kubansko tužiteljstvo objavilo je da je do sada podiglo najmanje 710 optužnica za kaznena djela uključujući vandalizam, napad na ljude i vlasništvo te “snažno kršenje javnog reda”.

Grupe za ljudska prava, američka vlada i EU osudile su sudski progon demonstranata, navodeći da su postupci netransparentni te da izrečene duge zatvorske kazne nisu proporcionalne počinjenim djelima.

Kazne od četiri do 30 godina zatvora

Kubanski državni tužitelj nazvao je te optužbe “manipulacijom javnim mnijenjem” navodeći da je tužiteljstvo provjerilo “usklađenost s pravima i ustavnim jamstvima pravilnog postupka” prema kubanskom zakonu.

“Pravo na obranu bilo je zajamčeno, odvjetnici su podnijeli dokaze i imali pristup dokumentima”, navelo je tužiteljstvo.

Gotovo 70 posto optuženih zadržano je u pritvoru dok čekaju na suđenje, navelo je tužiteljstvo, a među 710 onih koji su optuženi je i 55 mladih u dobi između 16 i 18 godina.

Grupe za ljudska prava koje nadgledaju proces i savjetuju optužene kažu da su se kazne za desetke već osuđenih, uključujući i one za pobunu, kretale od četiri do 30 godina iza rešetaka.

Kubanski tužitelj rekao je da kazne “odgovaraju ozbiljnosti zločina, stupnju sudjelovanja (optuženika) i šteti nanesenoj društvu”.

Izvor: Agencije