Kakve bi mogle biti sankcije protiv Putina?

SAD i Velika Britanija rekli su da će razmotriti uvođenje sankcija protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina lično ako Rusija napadne Ukrajinu.

Putinovi kritičari tvrde da mu bogatstvo čuvaju odani ruski poslovni ljudi, što Kremlj negira (EPA)

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija rekle su da će razmotriti uvođenje sankcija protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina lično ako Rusija napadne Ukrajinu.

Reuters prenosi kakve bi one mogle biti.

Raskid veza?

Sankcije protiv pojedinaca obično uključuju mjere kao što su zamrzavanje imovine u inostranstvu i zabrana putovanja, prenosi Hina.

Uvođenje takvih mjera protiv Putina Moskva bi vjerovatno smatrala jako neprijateljskim.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u srijedu da bi to bilo “politički destruktivno”, a prije je rekao da bi to odgovaralo raskidu diplomatskih veza s Moskvom.

Uglavnom simbolične?

U praksi, međutim, to možda ne bi puno promijenilo.

Glasnogovornik Kremlja rekao je da sankcije ne bi doista naštetile Putinu. Rekao je da se Putinova imovina nalazi u Rusiji i da je prema tome izvan dosega. Njegova plata je u banci “Rossiya” koja je već pod sankcijama, dodao je.

Putinova imovina

Kao i neki drugi ruski dužnosnici, Putin mora po zakonu objaviti koliko mu iznose prihodi i imovina. Po zadnjim službeno objavljenim podacima, Putin je 2020. zaradio samo 126.175 američkih dolara.

Vlasnik je stana od 77 metara kvadratnih, dva automobila GAZ M21, Lade Nive i prikolice.

Ima i garažu od 18 metara kvadratnih te stan od 153,7 metara kvadratnih.

Je li to sve?

Putinov najglasniji domaći kritičar Aleksej Navaljni koji se nalazi u zatvoru tvrdi da Putin posjeduje puno više i da je vlasnik luksuzne palate u blizini obale Crnog mora. Kremlj to negira.

Putinovi kritičari tvrde da mu bogatstvo čuvaju odani ruski poslovni ljudi, što Kremlj također negira.

Izvor: Agencije