Johnson: Nemam namjeru podnijeti ostavku

Britanski premijer je pod pritiskom nakon izvještaja o okupljanjima u kabinetu i rezidenciji u Downing Streetu tokom karantina.

Britanska policija saopćila je da istražuje navode o nizu događaja održanih u kabinetu premijera (EPA)

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je u srijedu da nema namjeru podnijeti zbog niza događaja koji su se desili u kabinetu i rezidenciji u Downing Streetu za vrijeme karantina.

Lider britanske opozicione Laburističke partije Keir Starmer optužio je Johnsona da je promijenio svoju priču u vezi s održanim skupovima i da je na taj način doveo Parlament u zabludu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Upitan da li bi se povukao sa funkcije premijera, Johnson je odgovorio: “Ne.”

“Ne poričem to, iz raznih razloga mnogi ljudi žele me skloniti, ali razlog zašto Starmer želi da se sklonim je što zna da se ovoj vladi može vjerovati”, poručio je Johnson, uz odobravanje konzervativnih zastupnika i dodao da nastavlja svoj posao.

‘Zadržao se manje od deset minuta’

Britanska policija saopćila je u utorak da istražuje navode o nizu događaja održanih u kabinetu premijera u Downing Streetu tokom lockdowna, a nakon što je o tome dobila dokaze iz interne vladine istrage.

Iz Johnsonovog kabineta osporili su da je bila organizirana zabava.

U izjavi za ITV News naveli da se grupa zaposlenih koja je tog dana bila na poslu u rezidenciji premijera okupila nakratko u kabinetu poslije sastanka kako bi čestitala rođendan premijeru, “koji se zadržao manje od 10 minuta“.

Izvor: Agencije