Istanbulski aerodrom ponovo otvoren

Više se ne očekuju otkazivanje letova, ali se putnicima i dalje savjetuje da kontaktiraju svoju avio kompaniju prije polaska.

Dvije od tri uzletno-sletne staze u zračnoj luci potpuno su očišćene od snijega (Reuters)

Nakon dva dana velikih poremećaja zbog obilnih snježnih padalina, istanbulski aerodrom u srijedu je uglavnom nastavio s radom, potvrdila je za dpa operativna tvrtka IGA, prenosi Hina.

Dvije od tri uzletno-sletne staze na aerodromu potpuno su očišćene od snijega. Tvrtka očekuje da će nastaviti s radom u punom kapacitetu kasnije u srijedu, rekao je glasnogovornik IGA-e.

Više se ne očekuju otkazivanje letova, ali se putnicima i dalje savjetuje da kontaktiraju svoju aviokompaniju prije polaska, dodao je dužnosnik.

Nacionalni avioprijevoznik Turkish Airlines također je savjetovao putnicima na manjem aerodromu Sabiha Gokcen na azijskoj strani grada da kontaktiraju tvrtku prije polaska.

Upozorenje na poledicu, mraz i slabu vidljivost

Istanbulski aerodrom – veliko međunarodno čvorište – privremeno je zatvoren u ponedjeljak zbog snježne oluje.

Brojni putnici ostali su i morali su prenoćiti u terminalu.

Neki korisnici društvenih mreža podijelili su slike putnika koji spavaju na podu i prosvjeduju tražeći hotelsku sobu. Stotine putnika bilo je prisiljeno ostati ondje, a neki su spavali na pojasu za prtljagu, javljaju lokalni mediji, uključujući i Sozcu.

Aerodrom, koji je počeo s radom 2019., ugostio je 37 miliona putnika u 2021. na 269 destinacija od Bliskog istoka do Amerike.

Očekuje se da će se snježne oborine smanjiti u gradu od 16 miliona, ali meteorološka agencija upozorila je na poledicu, mraz i slabu vidljivost, kao i na jake snježne padaline za ostatak unutrašnjosti Anadolije.

Izvor: Agencije