Američki borbeni avioni stigli u bazu u Estoniji

Borbeni avioni F-15 sletjeli su u zračnu bazu Amari, u okviru nastojanja NATO-a da ojača svoje istočno krilo zbog tenzija s Rusijom oko Ukrajine.

NATO će staviti snage u pripravnost i ojačati vojno prisustvo brodovima i avionima na istoku Evrope (EPA - Ilustracija)

Američki borbeni avioni F-15 sletjeli su u srijedu u zračnu bazu u Estoniji, u okviru nastojanja NATO-a da ojača svoje istočno krilo zbog tenzija s Rusijom oko Ukrajine.

“Sletjelo je šest borbenih aviona. Oni će biti raspoređeni do kraja sljedeće sedmice”, rekao je glasnogovornik baze Amari u Estoniji, prenosi Tanjug.

NATO je u ponedjeljak saopćio da će staviti snage u pripravnost i ojačati vojno prisustvo brodovima i avionima na istoku Evrope, ali nije bilo riječi o američkim lovcima, prenosi Reuters.

Danska je ranije najavila da će u četvrtak poslati svoja četiri aviona F-16 u obližnju zračnu bazu u Litvaniji.

NATO rasporedio 4.000 vojnika

NATO bi mogao rasporediti dodatne borbene jedinice u istočnoj Evropi, kao odgovor na gomilanje jedinica ruskih oružanih snaga na granici s Ukrajinom, izjavio je u ponedjeljak generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg.

“Razmatramo opciju da dodatno ojačamo naše prisustvo na istočnom krilu Alijanse, što bi moglo značiti i raspoređivanje dodatnih borbenih grupa NATO-a”, rekao je on novinarima u Briselu.

Sjevernoatlantski savez je do sada rasporedio gotovo 4.000 vojnika u multinacionalnim bataljonima u Estoniji, Litvaniji, Latviji i Poljskoj, uz podršku tenkovskih jedinica, protuzračne odbrane, obavještajnih i nadzornih snaga.

Izvor: Agencije