Snježne nepogode: Aerodrom u Istanbulu djelomično otvoren, obustavljen saobraćaj u Atini

Dvije mediteranske zemlje, Tursku i Grčku, pogodilo je sniježno nevrijeme; u Istanbulu je sniježni pokrivač napadao do visine od 85 centimetara, a u Atini je obustavljen javni saobraćaj.

U nekim dijelovima Istanbula visina snježnog prekrivača približila se jednom metru (Anadolija)

Aerodrom Istanbul djelimično je ponovo otvoren za letove nakon jednodnevne pauze zbog obilnih snježnih padavina u gradu, objavila je Uprava za civilno vazduhoplovstvo Turkiye, javlja Anadolija.

“Nakon što je dobila odobrenje, pista 18/36 aerodroma Istanbul puštena je za saobraćaj u utorak u podne po lokalnom vremenu, s prioritetom za preusmjerene letove”, objavila je uprava.

Aerodrom Istanbul zatvoren je za letove od ponedjeljka nakon što su snježne padavine pogodile tursku metropolu.

Nacionalna aviokompanija Turkish Airlines objavila je ranije da su obustavili letove sa i na aerodrom Istanbul do srijede u ponoć po lokalnom vremenu.

U nekim dijelovima Istanbula 85 centimetara snijega

Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu, izvijestio je da je u nekim dijelovima grada izmjereno 85 centimetara snijega, te da su mnoge ceste u gradu zatvorene, javlja Anadolija.

Obilne snježne padavine, koje su meteorolozi proteklih dana i najavili, pogodile su Istanbul, naročito zapadne dijelove najmnogoljudnijeg grada u Turskoj.

Gradonačelnik Imamoglu je pratio aktivnosti Centra za koordinaciju katastrofama (AKOM), a snježne padavine koje su pogodile Istanbul opisao je kao “katastrofalne”.

Snijeg i do metra visine

U nekim dijelovima Istanbula visina snježnog prekrivača približila se jednom metru.

“U nekim dijelovima Arnavutkoya, Basaksehira i Sultangazija izmjerena je visina snijega 80-85 centimetara. Južno se spušta na 50-60 centimetara”, rekao je Imamoglu.

Navodeći da rade u koordinaciji sa Uredom guvernera i AFAD-a, Imamoglu je naveo da je “mnogo cesta koje su zatvorene. Postoje ceste gdje je saobraćaj otežan, ali i ceste sa potpuno obustavljenim saobraćajem. Ulažemo intenzivne napore svake minute da budemo uz naše građane koji su u vrlo teškoj situaciji”.

Obilne snježne padavine, koje su meteorolozi proteklih dana i najavili, pogodile su Istanbul, naročito zapadne dijelove najmnogoljudnijeg grada u Turkiye. Aerodrom Istanbul je zatvoren (Anadolija)

Atina pod snijegom

Snježni pokrivač je tokom protekle noći prekrio čitavu grčku prijestolnicu, ometajući vazdušni saobraćaj i zarobivši desetine vozača na autoputu.

Najdramatičnija situacija je na autoputu Atika Odos, obilaznici oko Atine koja povezuje prijestolnicu sa aerodromom, na kojoj je trenutno na stotine vozila i dalje zarobljeno, prenosi grčki portal Katimerini.

Spasilačke ekipe su se borile tokom čitave noći da oslobode stotine vozača u trenutku kada je oluja, po imenu “Elpida”, zahvatila Grčku i prekrila Atinu debelim slojem snijega, prenosi agencija Reuters.

U akciji spašavanja učestvuju jedinice kopnene vojske sa teškom mehanizacijom i sanitetska vozila.

Grčki ministar za klimatsku krizu i civilnu zaštitu Hristos Stilijanides je za takvu situaciju na obilaznici okrivio kompaniju koja je zadužena za tu saobraćajnicu, navodeći da su njeni čelnici na više sastanaka sa predstavnicima vlade uvjeravali da će imati dovoljno opreme kako bi put ostao otvoren za saobraćaj.

“Mislim da moramo utvrditi odgovornost. To ću predložiti premijeru”, izjavio je ministar.

Grčki mediji prikazali su snimak vojnika koji dijele hranu, vodu i ćebad nekima od vozača dok je temperatura padala tokom noći.

Snijeg je prekrio cijeli Istanbul (Anadolija)

Željeznički i autobuski saobraćaj u Atini su obustavljeni

Obilne snježne padavine su rijetke u Atini, ali je grad sada već drugu godinu zaredom pogođen snježnim olujama.

Petnaest putnika je povrijeđeno kada je jedno šinsko vozilo pokušalo da povuče voz sa oko 200 putnika, koji se zaustavio u velikom snijegu u centralnoj Grčkoj.

Dvojica povrijeđenih su u teškom stanju, izjavio je jedan policijski zvaničnik.

Željeznički i autobuski saobraćaj u Atini su obustavljeni, a zatvoreni su i objekti za vakcinaciju protiv COVID-19 u širem regionu Atine i na obližnjem ostrvu Evija, saopštili su zdravstveni zvaničnici.

Državne službe, škole, prodavnice i banke koje nisu neophodne u te dvije oblasti i na mnogim grčkim ostrvima, uključujući Krit, takođe će danas biti zatvorene jer se očekuje da će hladno vrijeme potrajati do sutra.

Grčki avioprevoznik “AegeanAirlines” otkazao je u ponedjeljak gotovo sve osim pet letova, te najavio je da će raspored vjerovatno biti poremećen danas i sutra.

U regionu Atike su neka područja trenutno bez struje uslijed oštećenja prouzrokovanih kontinuiranim snježnim padavinama.

Grčka vlada je današnji dan proglasila slobodnim u javnom i privatnom sektoru, nakon što je veliki snježni pokrivač blokirao čitavu zemlju.

U Atini je snijeg izazvao saobraćajni kolaps (EPA)

Obustavljene aktivnosti

Vlasti su prinuđene da obustave većinu aktivnosti privatnih i javnih preduzeća u regionu Atike, regionalnim jedinicama Viotija, Evija, Kikladi, na ostrvima Sporada i na cijelom ostrvu Krit, zbog hladnog vremena.

Ministar za klimatsku krizu i civilnu zaštitu Hristos Stilijanides izjavio je da su sve javne službe obustavljene, izuzev opštinskih i regionalnih vlada, oružanih snaga i snaga bezbjednosti, javnog zdravlja i drugih službi čiji je rad neophodan za upravljanje vanrednim vremenskim prilikama.

Sve javne službe obustavljene su izuzev opštinskih i regionalnih vlada (EPA)

Javni prevoz će saobraćati tamo gdje je to moguće, posebno vozovi, atinski metro i tramvaji.

Svi vrtići i škole biće danas zatvoreni, a neće se održavati ni online časovi jer će biti odsutno administrativno osoblje neophodno za njihovo vođenje.

Stilijanides je rekao i da je obustavljen rad privatnih preduzeća, osim prodavnica hrane (od 10 do 18 časova), apoteka, benzinskih pumpi i drugih usluga koje su obično otvorene tokom praznika.

Ministar je izjavio i da će od danas popodne biti manje snijega, ali da će se mraz zadržati.

Izvor: Agencije