Duma još neće raspravljati o Donjecku i Lugansku

Jedini interes za Rusiju da napravi takav korak bio bi scenarij rata u Ukrajini, rekao je Igor Delanoe, zamjenik direktora francusko-ruskog analitičkog centra Observo.

Vijeće Dume, koje odlučuje kada će se glasati, trebalo bi se sljedeći put sastati 7. februara. (Reuters)

Prijedlog da se zatraži od ruskog predsjednika Vladimira Putina da prizna dvije odmetnute regije na istoku Ukrajine kao nezavisne neće biti spreman za raspravu nadležnog parlamentarnog odbora do sljedeće semice, izjavio je čelnik odbora za Reuters.

Prijedlog, koji je inicirala Komunistička partija, važan je zato što bi – ako ga parlament odobri, a Putin se složi – to značilo zaoštravanje ruskog stava u ukrajinskoj krizi i daljnji porast tenzija sa Zapadom, prenosi Hina.

Izvor u Dumi, Donjem domu parlamenta, rekao je da će njen predsjednik o tom prijedlogu održati konsultacije sa stranačkim čelnicima ove sedmice.

Leonid Kalašnjikov, čelnik odbora Dume po pitanju odnosa postsovjetskih republika, kazao je da će trebati do sljedeće sedmice da se prikupe stavovi svih parlamentarnih stranaka.

Narušavanje mirovnog procesa

Novinska agencija RIA citirala je još jednog komunističkog zastupnika, koji je rekao da će se o prijedlogu raspravljati u februaru.

Vijeće Dume, koje odlučuje kada će se glasati, trebalo bi se sljedeći put sastati 7. februara.

Sukob na istoku Ukrajine, gdje se separatisti koje podržava vojska bore s vladinim snagama od 2014. godine, dio je šire krize u kojoj je Rusija rasporedila oko 100.000 vojnika na granicama s Ukrajinom, a NATO pokušava odvratiti potencijalnu rusku invaziju jačanjem svog istočnog krila.

Priznavanje odmetnutih ukrajinskih regija Donjeck i Lugansk kao nezavisnih zemalja “ubilo” bi ionako krhki mirovni proces te bi Putinu moglo poslužiti kao izgovor da u te regije pošalje vojsku da ih “zaštiti”.

Kremlj je za sada odbio komentar.

‘Rusija nema šta dobiti ako ih prizna’

“Jedini interes za Rusiju da napravi takav korak bio bi scenarij rata u Ukrajini”, kazao je Igor Delanoe, zamjenik direktora francusko-ruskog analitičkog centra Observo, koji je smješten u Moskvi.

Rekao je da ne vidi da će Rusija priznati separatističke regije osim ako ne zaključi da nema mogućnosti provesti sporazum iz Minska 2015. godine kojem je cilj bio okončavanje konflikta tako što je regijama dan poseban status unutar Ukrajine.

Evropski diplomata u Moskvi je kazao da ne vidi priznanje kao mogućnost.

“Rusija trenutno nema šta dobiti ako ih prizna, osim možda javnu podršku nekih grupa unutar samih regija”, rekao je diplomat.

“Naravno, ako sigurnosni pregovori u potpunosti propadnu, onda mogu učiniti bilo šta.”

Izvor: Agencije