Poljska podiže ogradu na granici s Bjelorusijom

Metalna ograda duga 186 kilometara bit će opremljena kamerama i detektorima kretanja, koji će graničnim stražarima pomoći da spriječe ilegalne prelaske.

Ograda treba biti završena u junu (EPA)

Poljska je počela graditi novu ogradu na granici s Bjelorusijom, kako bi spriječila ulazak ilegalnih migranata, što je lani bilo uzrok krize između Varšave i Minska.

“Gradilišta su u utorak predana voditeljima”, rekla je za AFP glasnogovornica Granične straže Krystyna Jakimik-Jarosz, prenosi Hina.

Nije htjela otkriti mjesto na kojemu su počeli radovi.

“Bjeloruske službe samo to čekaju kako bi tamo poslale grupe migranata, pa iz sigurnosnih razloga ne otkrivamo tačnu lokaciju”, kazala je.

Ograda vrijedna 350 miliona eura

Metalna ograda duga 186 kilometara, što je gotovo polovina ukupne dužine granice (418 kilometara), bit će visoka pet i po metara, dodala je.

Ograda će biti opremljena kamerama i detektorima kretanja, koji će graničnim stražarima pomoći da spriječe ilegalne prelaske, rekla je Jakimik-Jarosz.

Ograda, koja će koštati oko 353 miliona eura, treba biti završena u junu.

Projekt je potaknuo zabrinutost aktivista za ljudska prava i za zaštitu okoliša.

Prvi strahuju da migranti koji bježe pred sukobom neće moći predati zahtjev za azil, a drugi od njegova lošeg utjecaja na floru i faunu na šumskom području uz granicu.

Vlada odbila prisustvo Frontexa

“Učinit ćemo sve da šteta za okoliš i za životinjski svijet bude najmanja moguća”, rekla je glasnogovornica Granične straže.

Evropska unija pruža podršku Poljskoj i oštro kritizira Bjelorusiju.

Poljska Vlada je sa svoje strane odbila prijedlog Brisela da evropska agencija Frontex sudjeluje u nadzoru granice.

Pored toga je donijela zakon po kojem može vraćati ilegalne migrante ne čekajući da zatraže azil.

Izvor: Agencije