Pfizer počeo ispitivanje vakcine protiv omikrona

Studija će procijeniti sigurnost, podnošljivost i nivo imunog odgovora nad 1.400 ljudi.

Vakcina specijalno pravljena protiv omikrona primenjivat će se kao doza od 30 mikrograma, isto kao i aktuelna vakcina (EPA)

Kompanije Pfizer i BioNTech započele su kliničko ispitivanje vakcine protiv omikron soja korona virusa.

Studija će procijeniti sigurnost, podnošljivost i nivo imunog odgovora, a u ispitivanje je uključeno više od 1.400 ljudi, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Dok postojeća istraživanja i podaci pokazuju da booster doze vakcine i dalje pružaju visok nivo zaštite od razvijanja teških oblika bolesti i hospitalizacije, mi smo prepoznali potrebu za novom vakcinom u slučaju da ova zaštita oslabi tokom vremena i da potencijalno pomognemo u rješavanju problema koje je zadao omikron ili mogući novi sojevi u budućnosti”, navela je u saopštenju Kathrin Jansen, viša potpredsjednica kompanije Pfizer i šefica odjeljenja za istraživanje i razvoj vakcina.

‘Učinkovitost može slabiti’

Vakcina specijalno pravljena protiv omikrona primenjivat će se kao doza od 30 mikrograma, isto kao i aktuelna vakcina.

Pfizer tvrdi da dvije doze postojeće vakcine možda nisu dovoljne da zaštite od zaraze omikronom, te da njena učinkovitost protiv hispitalizacija i smrti može slabiti.

No, američki centri za kontrolu i prevenciju zaraze navode da treća doza mRNA vakcina, kao što je Pfizerova, osiguravaju 90 posto zaštite protiv hospitalizacije.

Neke zemlje počele su davati i četvrtu dozu, takozvani drugi booster.

Izvor: Agencije