Opozicionar Navaljni na ruskoj listi terorista

Na spisku Rosfinmonitoringa nalaze se hiljade pojedinaca i stotine političkih, vjerskih i ultranacionalističkih organizacija zabranjenih u Rusiji.

Navaljni je uhapšen 17. januara 2021. na aerodromu u Moskvi po povratku sa oporavka u Njemačkoj poslije teškog trovanja u Sibiru (EPA)

Vodeći ruski opozicionar Aleksej Navaljni, koji je u zatvoru godinu dana, uvršten je u spisak „terorista i ekstremista“ koji vodi federalna služba za finansijski monitoring Rosfinmonitoring, prenosi danas agencija AFP na koju se poziva Beta.

Jedna od bliskih saradnica Navaljnog Ljubov Sobolj, koja je sada izvan zemlje zbog toga što je u Rusiji progonjena, također je stavljena na taj spisak, navodi AFP koji je imao uvid u spisak.

Prema navodima Fonda za borbu protiv korupcije, pored organizacije Navaljnog zabranjene u junu, najmanje je devet osoba povezanih sa pokretom opozicionara dodato na taj spisak.

Ta odluka spada u mjere represije protiv opozicionara i kritičkih glasova u Rusiji, piše AFP.

Zatvor zbog “pronevjere”

Na spisku Rosfinmonitoringa nalaze se hiljade pojedinaca i stotine političkih, vjerskih i ultranacionalističkih organizacija zabranjenih u Rusiji. Na tom spisku se, na primjer, nalaze talibani i ISIL.

Sredinom januara dva glavna saradnika Navaljnog, Ivan Ždanov i Leonid Volkov koji žive van zemlje, također su dodati na spisak.

Navaljni je uhapšen 17. januara 2021. na aerodromu u Moskvi po povratku sa oporavka u Njemačkoj poslije teškog trovanja u Sibiru u avgustu prethodne godine za koje je rekao da je odgovoran predsednik Rusije Vladimir Putin.

Poslije toga Navaljnom je izrečena kazna od dvije i po godine zatvora zbog slučaja „pronevjere“, koji je on okaraterisao kao politički čin.

Izvor: Agencije