Nove preporuke za putovanja unutar Evropske unije

Članice bloka dogovorile su se o koordiniranom pristupu koji će olakšati sigurno i slobodno kretanje unutar Unije tokom pandemije COVID-19.

Od 1. februara period važenja certifikata o vakcinaciji bit će ograničen na 270 dana od posljednje primljene doze (EPA)

Članice Evropske unije dogovorile su se u utorak o koordiniranom pristupu koji će olakšati sigurno i slobodno kretanje unutar Unije tokom pandemije COVID-19, a nove preporuke počet će se primjenjivati 1. februara.

Ministri EU-a su se dogovorili da mjere protiv širenja zaraze trebaju biti primjenjivane uzimajući u obzir zdravstveni status pojedinca, a ne epidemiološku situaciju u regiji iz koje dolazi.

Izuzetak su “tamno crvene” oblasti, u kojima je visok nivo cirkulacije virusa, prenosi Beta.

To znači da će ključna odrednica za putovanje biti digitalni COVID certifikat putnika, odnosno potvrda da je vakcinisan, da ima negativan test ili da je preležao bolest.

Putnici koji imaju digitalni COVID certifikat ne bi trebali biti izlagani dodatnim ograničenjima slobodnog kretanja.

Više od 1,2 milijardi COVID certifikata

“To će znatno pojednostaviti pravila koja se primjenjuju i putnicima pružiti dodatnu jasnoću i predvidivost”, navodi se u saopćenju Vijeća EU-a.

Evropska komesarka za zdravstvo Stella Kyriakides i komesar za pravdu Didier Reynders pozvali su članice da primijene zajednička pravila, istakavši da su jasnoća i predvidivost za građane EU-a ključni za sigurno putovanje.

“Bliska koordinacija na nivou EU-a je bila od suštinske važnosti, ne samo za funkcioniranje jedinstvenog tržišta, nego posebno da bi se osigurala jasnoća i sigurnost za ljude koji putuju unutar EU-a”, navodi se u zajedničkom saopćenju komesara.

Dodali su da je do sada izdato više od 1,2 milijardi COVID certifikata i da su članice EU-a u utorak potvrdile da posjedovanje tog dokumenta treba biti dovoljno za putovanje tokom pandemije.

Vijeće EU-a je saopćilo da će od 1. februara period važenja certifikata o vakcinaciji biti ograničeno na 270 dana od posljednje primljene doze.

Članice EU-a mogu prihvatiti i vakcine koje su odobrile nacionalne vlasti ili Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

PCR test ne smije biti stariji od 72 sata, a brzi antigenski test važi 24 sata.

Zadržan mehanizam takozvane hitne kočnice

Potvrdu o oporavku od bolesti moguće je dobiti ako je prošlo najviše 180 dana od prvog pozitivnog testa.

Od onih koji nemaju COVID certifikat može se zahtijevati da urade test prije putovanja ili najkasnije 24 sata po dolasku.

Zadržan je mehanizam takozvane hitne kočnice u slučaju pojave novih varijanti ili pojačane zabrinutosti u vezi sa širenjem virusa.

Nova preporuka data je uslijed značajnog povećanja stope vakcinacije i brzog uvođenja digitalnog COVID certifikata EU-a.

Preporuke Vijeća EU-a nisu pravno obavezujuće, tako da je na vlastima država članica da odluče o njihovoj primjeni.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada