Nesreća aviona F-35 na američkom nosaču u Južnom kineskom moru

U nesreći, čiji se uzrok istražuje, povrijeđeno je sedam mornara, a pilot se sigurno katapultirao, rečeno je u saopštenju.

Nisu pružene informacije o tome kakvo je stanje aviona niti da li je pričinjena šteta na brodu (Reuters)

Najmanje sedam mornara povrijeđeno je u nesreći pri „nezgodi u slijetanju“ borbenog aviona na platformu američkog nuklearnog nosača aviona koji je plovio vodama Južnog kineskog mora, saopštila je američka mornarica.

U saopštenju izdatom u ponedjeljak kasno navečer, Pacifička flota rekla je da je avion F-35C Lihgtning II „izvršavao rutinske letačke operacije“ kada se nezgoda desila, na platformi nosača aviona USS Carl Vinson.

„Pilot se sigurno katapultirao iz aviona i evakuisan je vojnim helikopterom“, rečeno je u izjavi ureda flote sa Havaja, koji je dodao da je pilot „u stabilnom stanju“

Od sedam povrijeđenih mornara, tri su evakuisana na tretman u Manili na Filipinima.

Nije rečeno zbog čega su prebačeni na Filipine, ali su poručili da su oni kasnije proglašeni „stabilnim“.

Tri mornara otpuštena s liječenja

Ostala četiri mornara zbrinuta su na nosaču aviona, a tri su otpuštena s liječenja. Nema informacija o četvrtom ozlijeđenom.

Mornarica je poručila da je uzrok „nesreće pod istragom“.

Nisu pružene informacije o tome kakvo je stanje aviona niti da li je pričinjena šteta na brodu.

Posljednjih sedmica, američki brodovi uključeni su u vojne vježbe u Filipinskom moru sa japanskim brodom, dok je i USS Carl Vinson obavio „trenažne operacije“ sa grupom američkih ratnih brodova.

U oktobru je još jedno američko plovilo, podmornica na nuklearni pogon USS Connecticut, bilo uključeno u incident u indo-pacifičkoj regiji.

Niko od mornara nije zadobio ozljede opasne po život, no događaj je doveo do otpuštanja zapovjednika podmornice.

Izvor: Al Jazeera