Milioni stanovnika Centralne Azije bez struje

Kazahstan, Kirgistan i Uzbekistan pogođeni su danas velikim prekidima struje nastalih zbog, kako se navodi, slučajno izazvanog kvara.

Elektromreža te tri bivše sovjetske republike je međusobno povezana, a preko Kazahstana je povezana i sa ruskom elektromrežom (Reuters)

Tri centralnoazijske države Kazahstan, Kirgistan i Uzbekistan pogođeni su danas velikim prekidima struje nastalih zbog slučajno izazvanog kvara, što je poremetilo funkcionisanje važnih infrastrukturnih objekata, objavile su državne vlasti, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

Veliki dio Almatija, glavnog ekonomskog centra Kazahstana, je bez struje kao i glavni gradovi Uzbekistana Taškent i Kirgistana Biškek.

Glasnogovornik Ministarstva energetike Kirgistana rekao je za AFP kako su prekidi izazvani poremećajem u regionalnoj energetskoj mreži, bez navođenja detalja.

Elektromreža te tri bivše sovjetske republike je međusobno povezana, a preko Kazahstana je povezana i sa ruskom elektromrežom koju mogu koristiti kako bi nadoknadili neočekivane nestašice.

Zastarjela mreža

Uzbekistansko Ministarstvo energije navelo je u saopćenju kako je incident povezan sa prekidom koji se dogodio na elektromreži u Kazahstanu.

Prema navodima medija, međunarodni aerodrom Manas u Biškeku morao je pribjeći pomoćnom napajanju struje.

Mediji u Biškeku javljaju da su prekidi struje doveli do zaustavljanja rada pumpi što utiče na snabdijevanje vodom.

Prošle jeseni više centralnoazijskih zemalja je imalo velike prekide struje što ukazuje na zastarjelu i međuzavisnu električnu mrežu u toj regiji.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada