Još jedna zabava: Rođendansko slavlje pojačalo pritisak na Johnsona

Britabski premijer već je pod pritiskom javnosti zbog okupljanja iz 2020. i 2021. kojima su kršene mjere.

Zabava, tokom koje je grupa otpjevala rođendansku pjesmu Johnsonu, trajala je između 20 i 30 minuta, navodi se (Reuters)

Britanski premijer Boris Johnson je pod sve većim pritiskom, pošto je njegov ured potvrdio još jedno okupljanje u Downing Streetu, ovoga puta kako bi se obilježio njegov rođendan 2020. godine.

Rođendansko slavlje održano je u popodnevnim satima 19. juna, a organizovala ga je Johnsonova supruga koja je donijela tortu, izvijestio je ITV News.

Na zabavi je bilo oko 30 ljudi, uključujući i Lulu Lytle dizajnericu enterijera koja je vodila kontroverzno renoviranje Johnsonovog stana i koja nije bila članica osoblja, tvrdi televizija.

Zabava, tokom koje je okupljena grupa i otpjevala rođendansku pjesmu Johnsonu, trajala je između 20 i 30 minuta.

„Grupa članova osoblja u uredu tog dana se okupila u kabinetu nakon sastanka kako bi premijeru poželjela sretan rođendan. On je bio tamo manje od deset minuta“, rečeno je u odgovoru iz Downing Streeta na izvještaj.

ITV i novine Independent navode da je grupa sa članovima porodice i prijateljima slavlje imala i navečer u Johnsonovom stanu.

„To je potpuno netačno“, odgovorio je premijerov ured.

Zvaničan izvještaj ove sedmice

Johson je već pod pritiskom zbog navoda o zabavama koje su se održavale tokom karantina 2020. i 2021., u kršenju vladinih mjera.

Zvaničan izvještaj o događajima, koji su izazvali veliko nezadovoljstvo javnosti u zemlji sa najvećim brojem umrlih u Evropi od COVID-19, bit će objavljen ove sedmice.

„Johnson je potpuno izgubio autoritet“, napisao je u Daily Telegraphu Nick Timothy, bivši šef osoblja u vladi Therese May, prethodnice Borisa Johnsona.

„Kolaps njegovog autoriteta izaziva širu političku nefunkcionalnost i dodatna je opasnost za konzervativce. Johnson više nije popularan i nije moćan“, dodao je.

Konzervativci su na izborima 2019. ostvarili ubjedljivu pobjedu, no, posljednje ankete pokazuju da opoziciona Laburistička partija uživa veću podršku.

Britanska policija saopštila je da će istražiti navodno kršenje lockdowna u rezidenciji premijera, nakon što je dobila unutrašnji izvještaj o nizu okupljanja.

 

 

 

Izvor: Al Jazeera i agencije