Evropski zračni sektor za izmjene EU klimatskih pravila

Alijansa evropskih aviokompanija i aerodroma pozvala je na izmjene planiranog zakona Evropske unije za borbu protiv klimatskih promjena.

Alijansa podržava klimatski paket Evropske unije 'bitka za 55' (EPA)

Alijansa evropskih aviokompanija i aerodroma pozvala je na izmjene planiranog zakona Evropske unije za borbu protiv klimatskih promjena, navodeći da će ih on učiniti manje konkurentnim u odnosu na strane rivale.

Kada je riječ o avijaciji, sektoru koji se smatra odgovornim za do 3,0 posto globalnih emisija štetnih gasova, Unija je prošlog jula predstavila planove kojima se predviđaju stroža pravila o emisiji ugljen-dioksida i upotreba mješavine sintetičkih goriva, kao i uvođenje poreza na kerozin, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Međunarodna čvorišta Istanbul ili Dubai

Alijansa od skoro 20 kompanija iz zračne branše, čiji su članovi sve podružnice Lufthanse, Air France-KLM i aerodromi poput frankfurtskog i amsterdamskog, tvrde da dugolinijski letovi preko neevropskih zračnih centara neće biti podvrgnuti takvim troškovima, što će dovesti do potencijalnog prelaska njihovog posla na te prevoznike.

Grupacija u potpunosti odbacuje porez na kerozin i predlaže da se naknada za zaštitu životne sredine odnosi cijelu rutu leta, a ne samo na takozvane fider letove, odnosno na kraće međunarodne linije za prevoz putnika iz EU do međunarodnih čvorišta kao što su Istanbul ili Dubai, gdje oni onda ”hvataju” dugolinijske letove.

U principu, alijansa podržava klimatski paket EU “bitka za 55”, koji ima za cilj smanjenje emisije gasova s efektom staklene bašte za 55 procenata do 2030. godine, u poređenju sa nivoima iz 1990. godine.

Izvor: Agencije