Bijela kuća: Biden ne namjerava slati vojsku u Ukrajinu

NATO je forum podrške partnerima i zemljama našeg istočnog krila i to je ono na čemu je fokus, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Rusija je rasporedila oko 100.000 vojnika uz ukrajinsku granicu (Reuters)

Američki predsjednik Joe Biden nema namjeru unilateralno poslati američke vojnike u Ukrajinu, nakon što je Washington u stanje pripravnosti stavio 8.500 vojnika kako bi umirio NATO partnere u jeku ruskog raspoređivanja snaga uz ukrajinsku granicu.

Navodeći da Rusija svakog trenutka prijeti invazijom na Ukrajinu, glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je novinarima da “ne možemo čitati što prolazi kroz glavu [ruskog predsjednika Vladimira] Putina”, prenosi Anadolija.

Ističući da je SAD na oprezu za sve vrste scenarija, dodala je kako SAD preferira diplomatiju, ali kako vidi da se mobilnost u pograničnoj regiji povećala.

Ističući da je Bidenov trenutni fokus na istočnom krilu NATO-a, Psaki je dodala da “Biden nema namjeru ili želju slati vojnike u Ukrajinu”.

Fokus na podršci partnerima

“NATO je forum podrške partnerima i zemljama našeg istočnog krila, i to je ono na čemu je fokus”, rekla je Psaki, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je u ponedjeljak da je 8.500 vojnika obaviješteno da budu spremni za brzi odgovor NATO snaga, ukoliko ih Savez pozove na dužnost.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov optužio je Washington za raspirivanje napetosti oko Ukrajine te ponovio stav Moskve da su uzrok kriza potezi SAD-a i NATO-a, a ne rusko gomilanje desetaka hiljada vojnika blizu ukrajinske granice.

Rusija je rasporedila oko 100.000 vojnika uz ukrajinsku granicu, opkolivši je od sjevera, istoka do juga.

Moskva uporno negira da ima bilo kakve planove za napad na Ukrajinu te smatra da su poruke sa Zapada dokaz da je Rusija meta, a ne agresor.

Izvor: Agencije