Zelenski pozvao Evropsku uniju da ostane jedinstvena protiv Rusije

Moskva je još jednom optužila Kijev da sprema ofanzivu protiv proruskih separatista na istoku zemlje.

Ukrajina neće popustiti pred provokacijama, zadržat će pribranost zajedno s partnerima, rekao je Volodimir Zelenski (EPA)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak je pozvao Evropsku uniju da ostane jedinstvena protiv Rusije, tokom razgovora s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom i nakon kontroverznih izjava njemačkih dužnosnika.

Zelenski je Michelu i nacionalnim čelnicima EU-a zahvalio na solidarnosti i podršci u vrijeme sukoba i napetosti s Rusijom, prenosi Hina.

Istaknuo je da je “za Ukrajinu važno da se očuva jedinstvo svih zemalja članica EU-a u zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta” njegove zemlje, zbog potencijalne ruske invazije, piše u saopćenju ukrajinskog predsjedništva.

“Ukrajina neće popustiti pred provokacijama, naprotiv, zadržat će pribranost zajedno sa svojim partnerima”, dodao je Zelenski.

“Zahvalan sam Vama, gospodine predsjedniče Evropskog vijeća i čelnicima zemalja EU-a, čiji diplomati ostaju u našoj državi i podržavaju nas radeći svoj posao”, rekao je Zelenski Michelu u telefonskom razgovoru.

Ne planira odgovarati na ruske provokacije

Kazao je i da Ukrajina ne planira odgovarati na ruske provokacije.

Moskva je u ponedjeljak još jednom optužila Kijev da sprema ofanzivu protiv proruskih separatista na istoku zemlje.

Te su optužbe uslijedile nakon izjave njemačkog marinca koji je ideju o tomu da bi Rusija mogla izvršiti invaziju na Ukrajinu nazvao “ludošću”, kazavši da ruski predsjednik Vladimir Putin “vjerovatno zaslužuje” poštovanje.

Kijev dodatno iritira uporno njemačko odbijanje isporuke oružja Ukrajini.

Ukrajina smatra da bi takvo stajalište moglo “ohrabriti” Rusiju.

Isporuku oružja Ukrajini najavile su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i baltičke zemlje.

Tradicionalno, još od Drugoga svjetskog rata, Njemačka je nesklona bilo kakvom vojnom angažmanu, a u ovom slučaju smatra da bi ovakva vrsta podrške mogla samo pojačati tenzije.

Izvor: Agencije