UNICEF: Nasilje na sjeveroistoku Sirije ugrožava gotovo 850 djece

Eskalacija nasilja u gradu al-Hassakehu nakon prošlosedmičnog bijega iz zatvora velikog broja zatočenika dovela je u ozbiljnu opasnost gotovo 850 zatočene djece.

UNICEF poziva sve aktere na sjeveroistoku i u drugim dijelovima Sirije da sklone djecu i zaštite ih (Reuters)

Gotovo 850 djece u neposrednoj je opasnosti zbog eskalacije nasilja na sjeveroistoku Sirije, upozorila je agencija Ujedinjenih naroda za zaštitu djece UNICEF, prenosi Hina.

Eskalacija nasilja u gradu al-Hassakehu nakon prošlosedmičnog bijega iz zatvora velikog broja zatočenika dovela je u ozbiljnu opasnost gotovo 850 zatočene djece, izjavio je predstavnik UNICEF-a u Siriji Viktor Nylund.

Nekima je od njih navodno tek 12 godina.

Više od 100 ljudi navodno je ubijeno, a hiljade su bile prisiljene napustiti svoje domove zbog nasilja povezanog sa zatvorom Ghwayran, navodi agencija dpa.

“Djeca u zatvoru Ghwayran ipak su samo djeca i imaju pravo na pristup pravnim postupcima koji se baziraju na načelu zacjeljivanja zajednice”, upozorio je predstavnik UNICEF-a.

Pustiti djecu iz pritvora

“Apeliramo da se djecu pusti iz zatvora. Pritvaranje djece trebalo bi biti isključivo zadnje rješenje i trebalo bi trajati što je kraće moguće”, naglasio je.

Po njegovim je riječima trenutno u zatvorima i kampovima smješteno gotovo 10 hiljada djece i njihovih majki iz više od 60 zemalja. Njihovi su životi u opasnosti zbog sve težih uslova u zatvoru i hladne zime.

Djeca su “iznimno ranjiva i hitno im treba zaštita”, istaknuo je Nylund.

“UNICEF poziva sve aktere na sjeveroistoku i u drugim dijelovima Sirije da sklone djecu i zaštite ih. Ponovo pozivamo sve zemlje članice uključene u sukob da hitno poduzmu mjere i preuzmu odgovornost u najboljem interesu djece i da ih vrate zajedno s njihovim majkama u matične zemlje.”

Al-Hassakeh nalazi se na sjeveroistoku Sirije koji kontroliraju sirijski Kurdi. Po kurdskim medijima, u zatvoru u tom gradu donedavno je bilo zatvoreno oko 5.000 pristaša ekstremne skupine Islamska Država Iraka i Levanta (ISIL).

Izvor: Agencije