UAE: Presreli smo i uništili projektile Husa

Dalje se navodi kako je UAE „spreman nositi se sa svim prijetnjama“, te kako „poduzima sve neophodne mjere kako bi zaštitio državu od svih napada“.

Husi su 17. januara izveli napad bez presedana na Abu Dabi kada su ubijene tri osobe (AP)

Ujedinjeni Arapski Emirati objavili su kako su presreli i uništili dva balistička projektila pobunjeničkog pokreta Husi koji su letjeli kao ovoj državi, te kako nema žrtava.

„Ostaci presretnutih balističkih projektila pali su u odvojenim područjima u okolini Abu Dabija“, navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane koje prenosi u ponedjeljak državna novinska agencija WAM.

Dalje se navodi kako je UAE „spreman nositi se sa svim prijetnjama“, te kako „poduzima sve neophodne mjere kako bi zaštitio državu od svih napada“.

Televizijski kanal jemenskog pobunjeničkog pokreta Husi Al Masirah objavio je kako će ovaj pokret u narednim satima objaviti detalje „šire vojne operacije“ protiv Saudijske Arabije i UAE-a, u vrijeme zabrinutosti za dalju eskalaciju tenzija u regiji zbog dugogodišnjeg građanskog rata u Jemenu.

Dvoje ranjenih u S. Arabiji

Više od šest godina, Husi, koje podržava Iran, bore se u Jemenu protiv koalicije koju predvodi Saudijska Arabija i čiji je dio UAE.

Učestalo izvode prekogranične napade raketama i bespilotnim letjelicama na Saudijsku Arabiju, a 17. januara su izveli napad bez presedana na Abu Dabi, glavni grad Emirata, kada su ubijene tri osobe.

Saudijski državni mediji su kasno u nedjelju objavili kako je balistička raketa Husa pala na jugu ovog kraljevstva, ranivši dva stranca i oštetivši radionice i vozila u jednom industrijskom području.

Izvor: Al Jazeera i agencije