Puč u Burkini Faso: Vojska svrgnula predsjednika i suspendirala ustav

Vojska Burkine Faso je rekla da je svrgnula predsjednika Rocha Kaborea, suspendirala ustav, raspustila vladu i nacionalnu skupštinu, te zatvorila granice.

Do obraćanja vojske došlo je dva dana nakon zbunjenosti i straha koji su vladali u glavnom gradu Ouagadougou, gdje je došlo do razmjene vatre u vojarnama u nedjelju, dok su vojnici tražili veću podršku za svoju borbu s oružanim grupama (AP)

Vojska Burkine Faso u ponedjeljak je rekla da je svrgnula predsjednika Rocha Kaborea, suspendirala ustav, raspustila vladu i nacionalnu skupštinu, te zatvorila granice.

Saopćenjem koje je potpisao potpukovnik Paul-Henri Sandaogo Damiba i koje je na državnoj televiziji pročitao drugi dužnosnik, rečeno je da je preuzimanje izvedeno bez nasilja i da se oni koji su pritvoreni nalaze na sigurnoj lokaciji, prenosi Hina.

Izjava je došla uime dotad nepoznatog tijela, Domoljubnog pokreta za očuvanje i obnovu ili MPSR, što je akronim na francuskom.

“MPSR, koji uključuje sve segmente vojske, odlučio je danas okončati mandat predsjednika Kaborea”, rečeno je.

Navedeno je urušavanje sigurnosne situacije i ono što je opisano kao Kaboreova nesposobnost da ujedini naciju i učinkovito odgovori na izazove s kojima se suočava.

Do obraćanja vojske došlo je dva dana nakon zbunjenosti i straha koji su vladali u glavnom gradu Ouagadougou, gdje je došlo do razmjene vatre u vojarnama u nedjelju, dok su vojnici tražili veću podršku za svoju borbu s oružanim grupama.

Osude puča

Nepoznato je što dogodilo s Kaboreom nakon što se u blizini njegove rezidencije tokom noći čula teška paljba.

Ranije, Kaboreova stranka rekla je da je preživio pokušaj atentata, no nisu dali nikakve detalje.

Prije saopćenja vojske, Afrička unija i Zapadnoafrički blok ECOWAS osudili su ono što su nazvali pokušajem puča u Burkini Faso, rekavši da drže vojsku odgovornom za Kaboreovu sigurnost.

Udar je osudio i generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres, koji je vođe puča da polože oružje, javlja Anadolu Agency (AA).

Guterres je, putem svog glasnogovornika Stephanea Dujarrica, poručio da s dubokom zabrinutošću prati razvoj događaja u Burkini Faso.

Izražavajući zabrinutost zbog mjesta boravka i sigurnosti predsjednika Rocha Christiana Kaborea, Guterres je oštro osudio državni udar u Burkini Faso.

Čelnike puča pozvao je da polože oružje i zaštite predsjednika i institucije u zemlji, a sve strane u Burkini Faso pozvao na suzdržanost i dijalog.

Izvor: Agencije