Pentagon: Trupe su spremne

Sjedinjene Američke Države saopćile su da je više od 8.000 vojnika spremno da bude aktivirano u slučaju ruske invazije na Ukrajinu.

Trupe su u Americi, a spremne su za brzo prebacivanje u Evropu, poručio je Pentagon (EPA)

Sjedinjene Američke Države saopćile su u ponedjeljak da je više od 8.000 vojnika spremno da bude aktivirano u slučaju ruske invazije na Ukrajinu, javlja iz Washingtona novinar Al Jazeere Ivica Puljić.

“Sjedinjene Američke Države jačanju spremnost kod kuće i u inozemstvu usred rusko-ukrajinskih tenzija. Gotovo 8,500 vojnog osoblja spremni za aktiviranje ukoliko Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu. Još uvijek nije donesena konačna odluka o njihovom razmještanju. Odluku o razmještanju donosi NATO, ne mi. Te su trupe u Americi, a spremne su za brzo prebacivanje u Evropu”, kazao je glasnogovornik Pentagona, admiral John Kirby.

‘Rusija nema namjeru deeaskalirati situaciju’

“Zašto se sve ovo događa sada? Jasno je da Rusija nema namjeru deeaskalirati situaciju. NATO će pozvati ove trupe, ako bude potrebe. Borbene snage u Europi su spremne ukoliko Rusija napadne Ukrajinu. Te se snage mogu brzo razmjestiti”, rekao je Kirby.

Dodao je da je Amerika spremna ispuniti obveze iz Članka 5, što znači da će vojno pomoći nekoj članici NATO saveza ako se dođe u tu situaciju.

S obzirom da je Moskva razmjestila više od 100.000 vojnika na granici s Ukrajinom i nema diplomatskog napretka na vidiku, Zapad pojačava svoj odgovor usred sve većeg straha da će do invazije ipak doći, dodaje se.

U toku su razgovori s članicama NATO-a, koje bi mogle primiti američke vojne snage kao dio plana za odvraćanje od agresije ruskog predsjednika Vladimira Putina.

‘Pokazati jedinstvo i snagu unutar NATO-a’

“NATO je saopćio da šalje brodove i borbene zrakoplove u istočnu Europu i da je Washington ‘također jasno dao do znanja da razmatra povećanje svoje vojne prisutnosti u istočnom dijelu Alijanse’. [Predsjednika SAD-a Joea] Bidena je o američkim opcijama ukoliko Rusija napadne Ukrajinu izvijestio ministar obrane Lloyd Austin, kao i o opcijama za pokrete američke vojske prije invazije”, izvijestio je reporter Al Jazeere.

Među opcijama koje su predstavljene američkoj vojsci prije invazije bili su letovi bombardera iznad regije, posjete brodovima Crnom moru i premještanje vojnika i dijelova opreme iz drugih dijelova Evrope u Poljsku, Rumuniju i druge zemlje koje su susjedne Ukrajini.

Cilj je pokazati jedinstvo i snagu unutar NATO-a i odvratiti rusku agresiju na saveznike u regiji, dodaje Puljić.

Biden je bio na predsjedničkom povlačenju u Camp Davidu u Marylandu, a Austin ga je izvijestio putem sigurne videokonferencije.

Bijela kuća: SAD dorađuje vojne planove

“Na pozivu je bio predsjednik Združenog načelnika stožera, general Mark Milley. Općenito, tajnik izvještava predsjednika, a zatim predsjedavajući daje više operativnih pojedinosti”, javlja novinar Al Jazeere.

SAD dorađuje vojne planove za sve scenarije ukrajinske krize, objavila je u ponedjeljak Bijela kuća, dok Washington najavljuje osnaživanje istočnog krila NATO-a.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je novinarima da SAD “nikad nije isključio” opciju pružanja pomoći zemljama istočnog krila “prije nego što dođe do bilo kakve ruske invazije” na Ukrajinu.

Rusija je u više navrata negirala planiranje invazije i okrivila Zapad za raspirivanje napetosti.

“Sve se to događa ne zbog onoga što mi, Rusija, radimo. To se događa zbog onoga što NATO i SAD rade”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

‘Amerikanci da ne putuju u Ukrajinu ili Rusiju’

Dok je Biden vagao svoje mogućnosti, State Department je naredio članovima obitelji zaposlenika veleposlanstva u Kijevu da napuste zemlju i ovlastio diplomatske službenike koji nisu u nuždi u Ukrajini da odu.

Također je upozorio Amerikance da ne putuju u Ukrajinu ili Rusiju, navodeći mogućnost ruske vojne akcije, dodaje Puljić.

Ukrajina je kritizirala potez za povlačenje obitelji diplomata kao “preran”, dok su američki saveznici bili podijeljeni oko toga hoće li odmah slijediti američko vodstvo, pri čemu je Velika Britanija to učinila, ali je Europska unija rekla da za sada neće.

Izvor: Al Jazeera i agencije