Od ponoći novi režim ulaska u Austriju

Putnicima iz svih zemalja svijeta, koji su primili tri doze vakcine protiv korona virusa, dozvoljen je ulazak u Austriju bez dodatnih dokumenata.

Prema novoj Uredbi o COVID-19 režimu za ulazak u Austriju, više se ne primjenjuje lista zemalja visokog rizika (EPA)

U Austriji je od ponoći stupio na snagu novi režim ulaska u državu, koji dozvoljava putnicima iz svih zemalja svijeta, koji su primili tri doze vakcine protiv korona virusa, ulazak bez dodatnih dokumenata, prenosi agencija Tanjug.

Prema novoj Uredbi o COVID-19 režimu za ulazak u Austriju, više se ne primjenjuje lista zemalja visokog rizika. Time građani cijelog svijeta koji su dobili booster dozu mogu bez dodatnih uvjeta ući u Austriju.

Razlog za popuštanje režima za ulazak u državu je činjenica da je omikron soj postao dominantan i u Austriji.

Za one koji nisu primili treću dozu vakcine primjenjuje se takozvano „2G plus“ pravilo, što znači da u zemlju vakcinisani ili izliječeni mogu ući samo ako imaju negativan PCR test.

Sputnjik nije priznat

Osobe koje imaju „2G“ dokumente – certifikat o preležanom COVID-19 ili potvrdu o vakcinaciji sa dvije doze, a nemaju negativan PCR test – moraju u karantin koji mogu prekinuti nakon urađenog PCR testa koji ima negativan rezultat.

Ulazak u Austriju za nevakcinisane ili osobe koje nisu preležale COVID-19 u turističke svrhe de facto nije moguć.

Za ulazak u Austriju priznaju se vakcine koje su dobile odobrenje od Evropske agencije za lijekove (EMA) ili Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) kao što su BioNTech/Pfizer, AstraZeneca, J&J, Moderna, kineske vakcine Sinopharm i Sinovac, kao i Covaxin, Covovax i Novavax.

Ruska vakcina Sputnjik nije priznata.

Izvor: Agencije