NATO šalje dodatne snage, brodove i avione na istok Evrope

Alijansa je navela da pojačava svoje prisustvo „odvraćanja“ u regiji Baltičkog mora. Više država članica vojne alijanse, koja ima 30 članova, ponudilo je trupe i opremu.

NATO će nastaviti poduzmati sve potrebne mjere da zaštiti i odbrani svoje saveznike uključujući jačanjem istočnog dijela Alijanse, navodi se u saopćenju (EPA)

Sjevernoatlantska alijansa (NATO) je saopćila danas kako stavlja u pripravnost dodatne snage i da šalje još brodova i borbenih aviona u istočnu Evropu dok Rusija nastavlja gomilanje trupa blizu Ukrajine, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Alijansa je navela da pojačava svoje prisustvo „odvraćanja“ u regiji Baltičkog mora. Više država članica vojne alijanse, koja ima 30 članova, ponudilo je trupe i opremu.

„NATO će nastaviti poduzimati sve potrebne mjere da zaštiti i odbrani svoje saveznike uključujući jačanjem istočnog dijela Alijanse. Mi ćemo uvijek odgovoriti na bilo kakvo pogoršanje našeg sigurnosnog okruženja, uključujući jačanjem naše kolektivne odbrane“, naveo je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u saopćenju.

Sastanak ministara EU

Danska šalje fregatu u Baltičko more, a borbene avione F-16 u Litvaniju. Španija šalje brodove da se pridruže NATO pomorskim snagama i razmatra slanje borbenih aviona u Bugarsku. Francuska je spremna poslati trupe u Bugarsku, navela je Alijansa.

Ministri vanjskih poslova Evropske unije na sastanku danas pokušavaju pokazati dodatnu odlučnost za podršku Ukrajini, dok je Irska upozorila da nove ruske vojne vježbe kod njenih obala nisu dobrodošle obzirom na tenzije oko mogućih namjera ruskog predsjednika Vladimira Putina da napadne Ukrajinu.

Izvor: Agencije