NATO razmatra slanje dodatnih snaga na istok Evrope

Sjevernoatlantski savez bi mogao rasporedi dodatne borbene jedinice kao odgovor na gomilanje jedinica ruskih oružanih snaga na granici s Ukrajinom.

NATO je do sada rasporedio gotovo 4.000 vojnika u multinacionalnim bataljonima u Estoniji, Litvaniji, Latviji i Poljskoj (EPA - Ilustracija)

NATO bi mogao rasporediti dodatne borbene jedinice u istočnoj Evropi, kao odgovor na gomilanje jedinica ruskih oružanih snaga na granici s Ukrajinom, izjavio je u ponedjeljak generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg.

“Razmatramo opciju da dodatno ojačamo naše prisustvo na istočnom krilu alijanse, što bi moglo značiti i raspoređivanje dodatnih borbenih grupa NATO-a”, rekao je on novinarima u Briselu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Sjevernoatlantski savez je do sada rasporedio gotovo 4.000 vojnika u multinacionalnim bataljonima u Estoniji, Litvaniji, Latviji i Poljskoj, uz podršku tenkovskih jedinica, protuzračne odbrane, obavještajnih i nadzornih snaga.

‘NATO vrata će ostati otvorena’

Podsjetivši da će članice NATO-a poput Danske, Španije i Nizozemske poslati ratne avione i brodove u baltičku regiju, Bugarsku i Rumuniju, Stoltenberg je kazao kako “namjeravamo dodatno povećati našu prisutnost u istočnom dijelu Saveza, što uključuje raspoređivanje dodatne NATO borbene jedinice”, prenosi Anadolija.

Podsjetivši da je Rusija ponudila dva zasebna sporazuma NATO-u i SAD-u, Stoltenberg je rekao da se u prijedlogu upućenom NATO-u od Saveza traži da ne prihvata ne samo zemlje bivšeg Sovjetskog saveza, nego ni bilo koju novu članicu.

“Spremni smo sjesti s Rusijom i razgovarati o sigurnosnoj situaciji u Evropi, uključujući kontrolu naoružanja, transparentnost i situaciju u Ukrajini. Ali nismo spremni raspravljati o temeljnim načelima evropske sigurnosti. Na Finskoj je da se prijavi za članstvo u NATO-u. Sljedeću odluku donijet će Finska i 30 zemalja NATO-a. Isto vrijedi i za Švedsku”, poručio je Stoltenberg.

Na pitanje u uvezi s prijedlogom Rusije da NATO “ni na koji način ne prima nove članice”, čelni čovjek Savez je odgovorio: “Moja poruka je da će NATO vrata će ostati otvorena”.

“Poštivat ćemo suverene i nezavisne odluke suverenih i nezavisnih zemalja poput Finske i Švedske o tome hoće li ili ne podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u.”

Stoltenberg je također rekao da žele povećati saradnju sa Švedskom i Finskom.

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde i finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto također su izjavili da će nastaviti partnerstvo s NATO-om.

SAD razmješta svoje vojnike?

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell kaže da se Unija u rješavanju problema s Rusijom primarno zalaže za diplomatski pristup, ali da je spremna i za potencijalni scenarij ruske agresije na Ukrajinu, prenosi Tanjug.

Borrell je najavio da, pored finasijske pomoći, EU razmatra i formiranje misije za podršku Ukrajini u oblasti vojne obuke.

“Ako diplomatija ne uspije, već smo u pripremama za odgovor na potencijalnu rusku agresiju. To će biti brza i odlučna akcija jedinstva, ne samo unutra EU-a, već i na međunarodnoj sceni”, poručio je Borrell.

Poslije sastanka Vijeća EU-a ponovio je bezrezervnu podršku Unije Ukrajini i pozvao Rusiju da se konstruktivno angažira u postojećim međunarodnim forumima u pokušaju iznalaženja diplomstkog rješenja za trenutnu sigurnosnu krizu u Evropi.

SAD razmatra da premjesti jedan dio svojih vojnika smještenih u zapadnoj Evropi u istočnu Evropu u nadolazećim sedmicama, rekao je za Reuters NATO diplomata, uslijed eskalacije tenzija između Ukrajine i Rusije, prenosi Hina.

Rusija osudila ‘eskalaciju tenzija’

“Ovo se tiče američke vojske koja se već nalazi u Evropi”, kazao je diplomata, govoreći pod uvjetom anonimnosti, te je tako potvrdio izvještaj New York Timesa u kojem je pisalo da američki predsjednik Joe Biden razmatra slanje američkih vojnika na Baltik i istočnoevropskim saveznicima.

NATO je u ponedjeljak saopćio kako stavlja snage u pripravno stanje te da opskrbljuje istočnu Evropu s više brodova i borbenih aviona, što je Rusija osudila kao eskalaciju tenzija zbog Ukrajine.

Diplomata je rekao da će potencijalno premještanje vojske biti postepeno i da do bilo kakvog popunjavanja NATO praznina na istočnom krilu može doći u narednim sedmicama.

Izvor: Agencije