Parlament počeo proces izbora predsjednika Italije

Počeo je proces izbora novog šefa države, a među više istaknutih kandidata favorit je sadašnji premijer Mario Draghi, no ne očekuje se pobjeda u prvom krugu.

Za izbor su potrebne dvije trećine glasova 1.009 elektora (EPA)

Italijanski Parlament počeo je u ponedjeljak proces izbora novog šefa države, a među više istaknutih kandidata favorit je sadašnji premijer Mario Draghi, no ne očekuje se pobjeda u prvom krugu.

Na dan početka izbornog procesa sastali su lideri desne stranke Lige i Demokratske stranke (lijevi centar) i objavili da su “počeli dijalog”, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Matteo Slavini iz Lige i čelnik Demokratske stranke Enrico Letta sastali su se u Parlamentu kada je počeo prvi krug glasanja za čovjeka koji bi trebao naslijediti predsjednika Sergia Mattarellu.

“Dvojica vođa rade na istim opcijama i sastat će se ponovno sutra[utorak]”, objavile su dvije stranke u zajedničkom saopćenju i rekle da je sastanak bio “srdačan”.

Ne očekuje se da će ponedjeljak donijeti pobjednika jer su vodeće stranke objavile da će njihovi zastupnici u kutiju baciti prazne listiće.

Četvrti krug glasanja u četvrtak

I ranije se smatralo nemogućim da će nasljednik biti izabran prvog dana glasanja.

Za izbor su potrebne dvije trećine glasova 1.009 elektora – no stranke lijevog centra te desnog centra nisu se saglasile o imenu zajedničkog kandidata.

Tek nakon četvrtog kruga glasanja, a on treba biti održan u četvrtak, za pobjedu će biti dovoljna apsolutna većina.

Nakon odluke bivšeg premijera Silvija Berlusconija da se povuče iz utrke ojačali su pregovori stranačkih lidera za pronalaskom kandidata.

Nešto iza 15:00 sati prvi elektori bili su pozvani da ubace listiće u Zastupničkom domu u Rimu.

Osim njih, predsjednika Republike biraju i zastupnici u Gornjem domu, Senatu, ali i zastupnici pokrajinskih vijeća iz 20 italijanskih regija.

Samo glasanje trajat će dugo i u ponedjeljak zbog mjera u pandemiji COVID-19 i strogih propisa o sigurnosti.

Elektori zaraženi korona virusom mogu glasati u posebnim šatorima postavljenima ispred zgrade Parlamenta.

Prema italijanskoj tradiciji, nema službenih kandidata u utrci, no premijer Draghi odavno se smatra favoritom.

Mattarella ne želi još jedan mandat

Na čelu vlade nacionalnog jedinstva, Draghi je jasno dao do znanja da bi volio preuzeti tu dužnost, no među nekim strankama postoji nevoljkost da ga podrže, iz straha da bi njegov odlazak mogao izazvati politička previranja i prijevremene izbore.

S obzirom na to da ne može obnašati dvije dužnosti, premijersku i predsjedničku, pregovara se i o tome kako očuvati njegovu vladu, u kojoj su zastupljene sve velike parlamentarne stranke.

Među onima koji se smatraju mogućim kandidatima su bivši predsjednik Donjeg doma Parlamenta Pier Ferdinando Casini, bivši premijer Giuliano Amato i predsjednica Senata Maria Elisabetta Alberti Casellati.

Mattarella je odbacio prihvatanje još jednog mandata, ali neki političari su predložili da ga se zamoli da nastavi, dok bi Draghi ostao premijer do sljedećih italijanskih izbora početkom 2023. godine.

Izvor: Agencije