Iran: Napredak u nuklearnim razgovorima u Beču

Svi učesnici u razgovorima usuglasili su se da se novo američko povlačenje iz eventualnog sporazuma, poput onoga kada je Washington u 2018. napustio JCPOA, ne bi trebalo desiti.

U razgovorima između Irana i grupe P4 +1 ostvaren je dobar napredak na četiri polja, poričio je Teheran (EPA)

Glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova izjavio je u ponedjeljak da je u razgovorima o uklanjanju sankcija protiv Islamske Republike ostvaren dobar napredak i da su se svi učesnici usuglasili da Sjedinjene Američke Države ne bi trebale ponovo napustiti sporazum.

Govoreći na redovnoj sedmičnoj konferenciji za novinare, glasnogovornik Saeed Khatibzadeh izjavio je da je u razgovorima između Irana i grupe P4 +1 u austrijskoj prijestolnici ostvaren dobar napredak na četiri polja u kojima strane izlažu svoje dokumente.

“U nekim su dokumentima nesuglasice i kontroverze ublažene”, dodao je Khatibzadeh, prenosi Fena, pozivajući se na iransku državnu agenciju IRNA.

‘Veliki uspjeh’

Brojne ideje koje je predložio Iran pretočene su u riječi uvjeravanja, kazao je glasnogovornik, opisujući napredak u razgovorima kao “veliki uspjeh”.

Također je istaknuo da su se svi učesnici u razgovorima usuglasili da se novo američko povlačenje iz eventualnog sporazuma, poput onoga kada je Washington u 2018. godine napustio JCPOA, ne bi trebalo desiti.

“Islamska Republika Iran u Beču je radi postizanja održivog i pouzdanog sporazuma i to je razlog zašto su uvjeravanja toliko bitna”, naglasio je Khatibzadeh.

Izvor: Agencije