WHO upozorava da se ne govori o ‘završnici’ pandemije

Postoje različiti scenariji kako bi se pandemija korona virusa mogla odigrati i kako bi se akutna faza mogla završiti, smatra generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije.

Tedros Adhanom Ghebreyesus je rekao da 'okončanje akutne faze pandemije mora ostati naš zajednički prioritet' (EPA)

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio jed u ponedjeljak da su uvjeti i dalje idealni za pojavu više varijanti korona virusa te da je opasno pretpostaviti da je omikron posljednji ili da smo “u završnici” pandemije.

Naveo je da bi se akutna faza pandemije ipak mogla završiti ove godine, ako se ostvare neki ključni ciljevi, prenosi Anadolija.

Generalni direktor WHO-a iznio niz dostignuća i zabrinutosti u globalnom zdravlju te rekao da “okončanje akutne faze pandemije mora ostati naš zajednički prioritet”.

“Postoje različiti scenariji kako bi se pandemija mogla odigrati i kako bi se akutna faza mogla završiti. Ali, opasno je pretpostaviti da će omikron biti posljednja varijanta ili da smo u završnici”, kazao je Ghebreyesus na početku sastanka Izvršnog odbora WHO-a.

‘Pripreme za buduće pandemije’

Naprotiv, tvrdi da su globalno uvjeti idealni da se pojavi više varijanti.

Smatra da “možemo okončati COVID-19 kao globalnu zdravstvenu vanrednu situaciju, i to možemo učiniti ove godine”, postizanjem ciljeva poput onog da se vakciniše 70 posto stanovništva svake države do sredine ove godine.

“Istina je da ćemo u doglednoj budućnosti živjeti s COVID-19 i da ćemo morati naučiti da upravljamo njime kroz održivi i integrirani sistem za akutne respiratorne bolesti kako bismo pomogli u pripremi za buduće pandemije”, rekao je Ghebreyesus.

Izvor: Agencije