EU: Rusija će platiti visoku cijenu ako pokrene agresiju na Ukrajinu

Ministri vanjskih poslova država članica Evropske unije kažu da za koncept ‘interesnih sfera’ nema mjesta u 21. stoljeću te osudili ruske prijetnje Ukrajini.

Glavna tema sastanka u Briselu bila je napeta situacija na ukrajinskim granicama, gdje je Rusija nagomilala desetke hiljada vojnika (EPA)

Ministri vanjskih poslova država članica Evropske unije istaknuli su u ponedjeljak da za koncept “interesnih sfera” nema mjesta u 21. stoljeću te osudili ruske prijetnje Ukrajini i zaprijetili Moskvi teškim posljedicama ako napadne tu zemlju.

“Za koncept interesnih sfera nema mjesta u 21. stoljeću”, kaže se u zaključcima Vijeća EU-a o evropskoj sigurnosnoj situaciji, prenosi Hina.

Ministri vanjskih poslova država članica sastali su se u ponedjeljak u Briselu, a glavna tema je napeta situacija na ukrajinskim granicama, gdje Rusija nagomilala desetke hiljada vojnika.

“Vijeće osuđuje ruske kontinuirane agresivne poteze i prijetnje protiv Ukrajine i poziva ju da deeskalira situaciju, poštuje međunarodno pravo i konstruktivno se uključi u dijalog kroz uspostavljene međunarodne mehanizme”, kaže se u zaključcima i dodaje da bi bilo kakva vojna agresija na Ukrajinu imala “teške posljedice” i “visoku cijenu” za Rusiju.

Široka lepeza restriktivnih mjera

Te posljedice uključuju široku lepezu restriktivnih mjera protiv pojedinih ekonomskih sektora i pojedinaca, koje bi EU usvojio u koordinaciji s partnerima.

Zbog situacije u Ukrajini, neke su zemlje najavile smanjenje diplomatskih misija i izdali naputak da se ne putuje u tu zemlju.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman je rekao da Hrvatska prati situaciju, ali da zasad nema razloga za povlačenje diplomata.

“Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao da je zasad nema razloga za evakuaciju. Hrvatska će pratiti situaciju i stajalište EU-a. Moguće je da dođe do promjene, ali zasad države članice neće povlačiti svoje diplomate”, rekao je Grlić Radman.

Izvor: Agencije