Bivši papa Benedikt XVI priznao da je lagao u istrazi

Umirovljeni papa Joseph Ratzinger priznao je da je dao netačne informacije tokom istrage o svećeniku pedofilu i seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj crkvi u Njemačkoj.

Bivši papa Benedikt XVI od 1977. do 1982. godine bio je nadbiskup Minhena (EPA)

Bivši papa Benedikt XVI priznao je u ponedjeljak da je dao netačne informacije tokom istrage o svećeniku pedofilu i seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj crkvi u Njemačkoj, za što je okrivio “previd” u uređivanju njegove izjave.

Priznanje je objavio njegov privatni sekretar Georg Ganswein na internetskim stranicama Vatican News, prenosi Hina.

Suprotno onome što je prvobitno izjavio, Benedikt XVI je 1980. godine prisustvovao sastanku kao nadbiskup Minhena i Freisinga tokom kojega se razgovaralo o svećeniku koji je više puta privlačio pažnju zbog seksualnog zlostavljanja djece.

Traži izvinjenje zbog greške

Agencija dpa piše da je taj svećenik kasnije vraćen u službu kao župnik u Bavarskoj.

Greška “nije počinjena s lošim namjerama”, već je “posljedica previda tokom uređivanja njegove izjave”, piše u saopćenju iz ureda umirovljenog pape Josepha Ratzingera.

Bivši papa je kazao da mu je “jako žao” zbog greške te “traži izvinjenje zbog nje”, napisao je u izjavi njegov lični sekretar.

No, u saopćenju se istodobno insistira na tomu da na sastanku nije donesena odluka o vraćanju svećenika na njegove svećeničke dužnosti.

Nezavisni izvještaj prošle je sedmice pokazao da Benedikt XVI, koji je podnio ostavku 2013. godine, svjesno nije ništa napravio u pogledu četverice svećenika optuženih za seksualno zlostavljanje djece 1980-ih.

Advokati su rekli da je Benedikt XVI negirao da je prisustvovao sastanku 1980. godine na kojem je donesena odluka o primanju Hullermanna u biskupiju, unatoč tome što je direktno citiran u zapisniku sastanka.

‘Ozloglašeni svećenik pedofil’

U saopćenju bivšeg pape piše: “Papa Benedikt XVI bi sada želio pojasniti da je, suprotno onome što je rečeno na sastanku, prisustvovao sastanku Ordinarijata 15. januara 1980. godine.”

Bivši papa je od 1977. do 1982. godine bio je nadbiskup Minhena.

U jednom je slučaju, sada ozloglašeni svećenik pedofil po imenu Peter Hullermann prebačen iz Minhena u Essen, gdje je optužen za zlostavljanje 11-godišnjeg dječaka.

Hullermann je i dalje nastavio obavljati svećeničke dužnosti još dugi niz godina.

Izvor: Agencije