Zapovjednik njemačke mornarice dao ostavku zbog komentara o Putinu

Njegova izjava da ruski predsjednik Vladimir Putin zaslužuje poštovanje i da se Krim koji je okupirala Rusija “nikad neće vratiti Ukrajini”, dobila brojne kritike.

Schönbachovi komentari dolaze nakon što je Moskva razmjestila 100 hiljada vojnika uzduž ukrajinskih granica, što je dovelo do sedmica diplomatskih napora da se spriječi rat (EPA)

Zapovjednik njemačke mornarice u subotu je odstupio s dužnosti nakon što je njegova izjava da ruski predsjednik Vladimir Putin zaslužuje poštovanje i da se Krim koji je okupirala Rusija “nikad neće vratiti Ukrajini”, dobila brojne kritike.

“Zatražio sam od ministrice obrane Christine Lambrecht da me odmah razriješi dužnosti”, priopćio je viceadmiral Kay-Achim Schoenbach, prenosi Hina.

“Ministrica je prihvatila moj zahtjev”, dodao je.

On je podnio ostavku nakon komentara iznesenog u petak u Indiji. Nakon toga, Ukrajina je pozvala njemačkog ambasadora i Schönbacha da povuku izjavu.

“Dati nekome poštovanje malo košta”

“Ono što on zaista želi je poštovanje”, rekao je o Putinu. “I Bože moj, dati nekome poštovanje malo košta, ako ne i ništa. Ako se mene pita, jednostavno je dati mu poštovanje koje doista zahtijeva i vjerojatno također zaslužuje.”

Schönbachovi komentari dolaze nakon što je Moskva razmjestila 100 hiljada vojnika uzduž ukrajinskih granica, što je dovelo do sedmica diplomatskih napora da se spriječi rat.

Rusija negira da planira bilo šta, no također zahtijeva da NATO obeća da neće primiti Ukrajinu u članstvo ili se širiti dalje na istok Evrope.

Izvor: Agencije