Velika Britanija optužila Rusiju da želi postaviti proruskog vođu u Ukrajinu

Tvrde da su ruski obavještajci u sklopu plana za invaziju već bili u kontaktu s bivšim ukrajinskim političarima.

Ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je da informacije koje se danas objavljuju osvjetljavaju opseg ruske aktivnosti osmišljene da bi srušile Ukrajinu i daju uvid u razmišljanje Kremlja (EPA)

Velika Britanija optužila je Kremlj da pokušava postaviti proruskog vođu u Ukrajinu, tvrdeći da su ruski obavještajci u sklopu plana za invaziju već bili u kontaktu s bivšim ukrajinskim političarima.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova nije pružilo dokaze za svoje optužbe koje dolaze u vrijeme pojačanih tenzija između Rusije i zapada dok Rusija gomila vojne snage blizu granice s Ukrajinom i tvrdi da ne namjerava izvršiti napad na tu bivšu sovjetsku republiku, prenosi Hina.

Ministarstvo je priopćilo da raspolaže informacijama po kojima ruska vlada želi postaviti proruskog vođu u Kijevu dok razmatra hoće li napasti i zauzeti Ukrajinu te da se potencijalnim kandidatom za čelnika proruskog vodstva smatra bivšeg ukrajinskog zastupnika Jevhena Murijeva.

“Zavjera Kremlja”

Ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je da informacije koje se danas objavljuju osvjetljavaju opseg ruske aktivnosti osmišljene da bi srušile Ukrajinu i daju uvid u razmišljanje Kremlja.

“Nećemo tolerirati zavjeru Kremlja za postavljanje proruskog vodstva u Ukrajinu”, napisala je Truss na Twitteru, poručivši da bi vojni upad u Ukrajinu bio ogromna strateška pogreška s ozbiljnim troškovima.

Britanske optužbe dolaze dan nakon što američki državni tajnik Antony Blinken i šef ruske diplomacije Sergej Lavrov nisu postigli veći napredak na pregovorima o Ukrajini u Ženevi iako su se složili nastaviti razgovore kako bi pokušali riješiti krizu koja je potaknula strah od vojnog sukoba.

Reagujući na izjavu britanskih diplomata o navodnim planovima Rusije u vezi sa Ukrajinom, zvanična Moskva pozvala je britansko ministarstvo vanjskih poslova da prestane da se bavi provokacijama.

“Dezinformacije koje širi britanski Foreign Office su još jedan dokaz da zemlje članice NATO-a koje predvode Anglosaksonci stoje iza eskalacije tenzija oko Ukrajine. Pozivamo Veliku Britaniju da prekine provokativne aktivnosti, da prestane da širi besmislice i fokusira se na proučavanje historije tatarsko-mongolskih odnosa”, poručio je predstavnik ministarstva vanjskih poslova Rusije, prenosi TAS S.

‘Duboko zabrinjavajuće’

Glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a Emily Horne rekla je da su britanske informacije „duboko zabrinjavajuće“.

„Ukrajinski narod ima suvereno pravo da odlučuje o svojoj budućnost. Stojimo uz naše demokratske izabrane partnere u Ukrajini“, rekla je Horne.

Britanske tvrdnje treba shvatiti ozbiljno, a one pokazuju potrebu brze reakcije zapada na djelovanje Moskve, rekao je u nedjelju savjetnik ureda ukrajinskog predsjednika.

Nešto kasnije je agencija RIA Novosti, pozivajući se na diplomatske izvore, prenijela je da je Rusija prihvatila prijedlog britanske ministrice Liz Truss da posjeti Moskvu i razgovara sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Izvor: Agencije