Nova podvarijanta omikrona donosi nova pitanja o virusu

Britanske vlasti identificirale su više od 400 slučajeva podvarijante BA.1 u Britaniji u prvih deset dana ovog mjeseca.

Posljednja varijanta otkrivena je u oko 40 zemalja (EPA)

Naučnici drže na oku nedavno otkrivenu podvarijantu omikron soja korona virusa u nastojaju da zaključe kako bi njena pojava mogla utjecati na buduće širenje pandemije.

Početna varijanta omikrona (BA.1) u posljednjih nekoliko mjeseci postala je dominantna, ali britanski zvaničnici u međuvremenu su otkrili stotine slučajeva najnovije verzije, označene kao BA.2, dok međunarodni podaci sugerišu da bi se ona mogla širiti relativno brzo.

Agencija za zdravstvenu sigurnost Velike Britanije (UKHSA) identificirala je više od 400 slučajeva u Britaniji u prvih deset dana ovog mjeseca, te je navela da je posljednja varijanta otkrivena u nekih 40 drugih zemalja, što predstavlja većinu najnovijih slučajeva u nekim zemljama, uključujući Indiju, Dansku i Švedsku.

UKHSA je rekla da je označila podvarijantu BA.2 “varijantom pod istragom” (VUI) jer je broj slučajeva zaraze njom u porastu, mada u Britaniji soj BA.1 zasad ostaje dominantan.

Nadležno tijelo je naglasilo da “još uvijek postoji neizvjesnost oko značaja promjena virusnog genoma”, što zahtijeva nadzor, budući da su posljednji slučajevi pokazali nagli porast incidencije BA.2, posebno u Indiji i Danskoj.

„Ono što nas čudi je brzina kojom je podvarijanta, koja je kružila u Aziji, uznapredovala u Danskoj“, kaže za AFP francuski epidemiolog Antoine Flahault.

‘Države moraju ostati budne’

Naučici trebaju procijeniti kako se virus nastavlja razvijati i mutirati. Njegova posljednja inkarnacija ne posjeduje specifičnu mutaciju koja se koristi za praćenje i poređenje BA.1 sa delta varijantom, prethodno dominantnim sojem.

Iako BA.2 tek treba biti onačena kao “zabrinjavajuća” varijanta, Flahault tvrdi da zemlje moraju biti budne zbog najnovijeg razvoja događaja, dok naučnici pojačavaju nadzor.

“Očekivalo se da Francuska doživi rast kontaminacije sredinom januara. To se nije dogodilo i možda je to zbog ove podvarijante, koja se čini vrlo prenosivom, ali ne i virulentnijom od BA.1“, naveo je.

„Ono što nas zanima je da li ova podvarijanta ima drugačije karakteristike od BA.1 u smislu zaraznosti i ozbiljnosti, objavila je francuska agencija za javno zdravstvo.

Mnoga su pitanja na stolu, rekao je Flahault, direktor Instituta za globalno zdravlje Univerziteta u Ženevi, zbog čega ne potreban nadzor nove varijante.

„Rana posmatranja iz Indije i Danske sugerišu da nema dramatične razlike u ozbiljnosti zaraze u poređenju sa BA.1“, naveo na Twitteru Tom Peacock, virolog na londonskom koledžu Imperial, dodajući da nova varfijanta ne bi trebala dovesti u pitanje efikasnost postojećih vakcina.

„Vjerovatno postoji minimalna razlika u efikasnosti vakcina protiv BA.1 i BA.1. Nisam siguran da i će BA.2 imati značajniji utjecaj na trenutni val omikrona“, dodao je.

 

 

 

 

 

 

Izvor: Agencije