Mjesec nakon poraza Trumpov tabor htio zaplijeniti glasačke strojeve

Godinu dana nakon službenog odlaska s dužnosti Donald Trump i dalje tvrdi da su mu izbori 2020. ukradeni.

Povjerenstvo utvrđuje odgovornost Donalda Trumpa i njegovog okruženja u napadu na zgradu Kongresa 6. januara 2021. (EPA)

Mjesec dana nakon poraza Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima 2020, u prijedlogu izvršne uredbe Bijele kuće bilo je naređeno najvišim vojnim dužnosnicima u zemlji da zaplijene glasačke mašine diljem Sjedinjenih Američkih Država, vidi se iz dokumenata koje je otkrio medij Politico.

Eksplozivni dokument koji je objavio Nacionalni arhiv, otkriva krajnje mjere koje je bivši republikanski predsjednik bio spreman poduzeti kako bi ostao na vlasti.

“Od danas, ministar obrane treba zaplijeniti, skupiti, sačuvati i istražiti sve strojeve, svu opremu, sve informacije pohranjene u elektroničkom obliku” u vezi s izborima, ističe se u tom prijedlogu na tri stranice koji nikad nije potpisan.

Izvršna uredba s datumom 16. decembar 2020. predviđala je i imenovanje posebnog advokata koji bi podizao tužbe za sve navodne prevare koje bi se utvrdile tokom zapljene.

Teorije zavjere

Kako bi se opravdao prijedlog izvršne uredbe, u dokumentu se nabraja niz teorija zavjere – više puta opovrgnutih – o tome da su glasački strojevi hakirani. Ne zna se ko je autor tog prijedloga.

On je dio više od 750 dokumenata predanih povjerenstvu Zastupničkog doma zaduženom za istragu o napadu na Capitol, pošto je Vrhovni sud odbio Trumpov zahtjev da se zabrani njihovo objavljivanje.

Povjerenstvo, sastavljeno većinom od demokratskih zastupnika, želi utvrditi odgovornost Donalda Trumpa i njegovog okruženja u napadu na zgradu Kongresa 6. januara 2021.

Godinu dana nakon službenog odlaska s dužnosti Donald Trump i dalje tvrdi da su mu izbori 2020. “ukradeni”. Ankete pokazuju da ga podupire više od polovine republikanskih birača.

Izvor: Agencije