Nusrat Ghani, bivša ministrica, optužuje Johnsona za vjersku netoleranciju

Nusrat Ghani tvrdi da je dobila otkaz jer je njena muslimanska vjera kolegama izazivala neprijatnost.

Nusrat Ghani ostala je bez pozicije ministra saobraćaja u februaru 2020. (Screenshot)

Britanska zastupica Nusrat Ghani tvrdi da je dobila otkaz sa ministarske pozicije u konzervativnoj vladi premijera Borisa Johnsona djelimično zato što je njena muslimanska vjera kolegama izazivala neprijatnost, izvijestio je Reuters, pozivajući se na pisanje Sunday Timesa.

Ovaj navod otežao je mandat Johnsonovoj vladi, koja se suočava sa krizom zbog zabava koje su organizovane u Downing Streetu tokom karantina zbog pandemije korona virusa.

Ghani, koja je ostala bez pozicije ministra saobraćaja u februaru 2020., rekla je Timesu da je član parlamenta koji provodi parlamentarnu disciplinu, rekao da je njeno “muslimansko porijeklo” bilo među temama prilikom odlučivanja o otkazu.

Mark Spencer potvrdio je da je Ghani govorila o njemu.

„Ove optužbe su potpuno netačne i smatram ih klevetama”, poručio je na Twitteru. „Nikada nisam koristio riječi koje mi se pripisuju“.

Glasnogovonik premijerovog ureda obavio je da se Johnson sastao sa Ghani kako bi razgovarali o „izuzetno ozbiljnim“ tvrdnjama.

‘Nema mjesta za islamofobiju’

„Pisao joj je i izrazio ozbiljnu zabrinutost, te ju je pozvao da počne s procesom žalbe“, rekao je glasnogovornik. „Ona to nije učinila“.

„Konzervativna partija ne toleriše predrasude ili diskriminaciju bilo kakve vrste“, dodaje se

Ministar obrazovanja Velike Britanije Nadhim Zahawi rekao da se optužbe trebaju istražiti.

Zahawi je dodao da “nema mjesta za islamofobiju ili bilo koji oblik rasizma” u Konzervativnoj stranci, kazavši da se optužbe moraju “ispravno istražiti i rasizam ukloniti”, prenijela je Fena, pozivajući se na BBC.

Politički dopisnik BBC-a Damian Grammaticas smatra da je javno emitiranje ovog spora znak ozbiljnih tenzija među torijevcima uoči ključne sedmice za Borisa Johnsona budući da bi javna službenica Sue Grey trebala dovršiti istragu o zabavama organiziranim tokom karantina zbog korona virusa.

Neki konzervativni zastupnici pozvali su Johnsona da podnese ostavku nakon što je priznao da je prisustvovao događaju tokom prvog lockdowna, iako kaže da je vjerovao da je to bio radni događaj.

Izvor: Agencije