Blinken odobrio baltičkim državama slanje oružja u Ukrajinu

U potpunosti podržavamo transfere odbrambene opreme Ukrajini kako bi ojačala svoju sposobnost, rekao je američki državni sekretar.

Estonija, Latvija i Litvanija poslat će Ukrajini protutenkovske i protuzračke rakete američke proizvodnje (EPA)

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je da je odobrio baltičkim državama Estoniji, Latviji i Litvaniji da pošalju protutenkovske i protivzračne rakete američke proizvodnje u Ukrajinu.

“Ubrzao sam i odobrio, i mi u potpunosti podržavamo transfere odbrambene opreme koje NATO saveznici Estonija, Letonija, Litvanija pružaju Ukrajini kako bi ojačala svoju sposobnost da se brani od ničim izazvane i neodgovorne agresije Rusije”, napisao je Blinken u objavi na Twiteru.

Blinken je također zahvalio bivšim sovjetskim republikama i članicama NATO “na njihovoj dugogodišnjoj podršci Ukrajini”.

Mali napredak u pregovorima

Kako se navodi, a prenosi Tanjug, on je najavio da je odobrio isporuku oružja dan nakon što je izgledalo da su SAD i Rusija postigle mali napredak u sve težem sukobu oko Ukrajine, pri čemu su obje strane napustile posljednju rundu pregovora na visokom nivou u petak obećavajući samo da će nastaviti razgovor.

Američki državni sekretar i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov razgovarali su oko sat i po u Ženevi, pri čemu su oba zvaničnika odbila da odustanu od suštinskih zahtjeva.

Zapad zahtijeva da Rusija povuče svoje trupe i oružje sa granice sa Ukrajinom, dok Moskva traži da NATO smanji svoje operacije u istočnoj i centralnoj Evropi i insistira da zapadna vojna alijansa odbije kandidaturu Ukrajine za članstvo.

Izvor: Agencije