Preporučena smanjena doza Pfizerove vakcine za mlađe od 12 godina

Preporučena doza za mlađu populaciju je 10 mikrograma umjesto 30 mikrograma koja se daje osobama iznad 12 godina. 

Vakcina Pfizer/BioNTech već je odobrena za upotrebu u toj dobnoj skupini u nekoliko zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Kanadu, Izrael i Europsku uniju (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija preporučila je da se produži upotreba smanjene doze Pfizerove vakcine među djecom u dobi od pet do 11 godina, prenosi Hina.

Preporuka je objavljena nakon što je Strateška savjetodavna skupina stručnjaka (SAGE) za imunizaciju održala u srijedu sastanak o evaluaciji vakcine koje se trenutačno preporučuje za vakcinaciju osoba u dobi od 12 godina i starijih.

Preporučena doza za mlađu populaciju je 10 mikrograma umjesto 30 mikrograma koja se daje osobama iznad 12 godina.

“Ova dobna skupina (pet do 11) u skupini je najnižeg prioriteta za vakcinisanje osim djece s komorbiditetima”, rekao je predsjednik SAGE-a Alejandro Cravioto na brifingu za medije.

Vakcina odobrena za upotrebu

Vakcina Pfizer/BioNTech već je odobrena za upotrebu u toj dobnoj skupini u nekoliko zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Kanadu, Izrael i Europsku uniju.

Ravnateljica Odjela WHO-a za vakcinaciju Kate O'Brien rekla je da su klinička ispitivanja pokazala da nema bojazni za primjenu Pfizerove vakcine među djecom od pet do 11 godina.

Panel je također preporučio da se četiri do šest mjeseci od primarne serije vakcinacije booster dozama Pfizerove vakcine vakcinišu prioritetne skupine, stariji i zdravstveni radnici.

Zemlje s umjerenom do visokom stopom vakcinacije trebale bi dati prioritet visoko rizičnim skupinama i cijepiti ih booster dozama prije nego što ponude vakcine manje rizičnim skupinama, savjetuju stručnjaci.

Izvor: Agencije