SAD u pregovorima s Katarom o isporuci LNG-a Evropskoj uniji

Izvori kažu da američki potez dolazi nakon što je Rusija, najveći dobavljač energije za EU, nagomilala trupe na ukrajinskoj granici.

Moskva je uzbunila Zapad gomilanjem trupa u blizini Ukrajine u posljednja dva mjeseca

Američki dužnosnici su u pregovorima s Katarom o opskrbi evropskih zemalja ukapljenim prirodnim plinom (LNG) u slučaju da ruska invazija na Ukrajinu dovede do nestašice na kontinentu, pišu novinski izvještaji.

Dvije osobe bliske tom pitanju rekle su za Bloomberg da predsjednik Joe Biden planira pozvati emira zaljevske države, šeika Tamima bin Hamada Al Thanija, da posjeti Bijelu kuću, vjerovatno kasnije ovog mjeseca. Dodaje se da je sastanak Bidena i šeika Tamima bio u pripremi već neko vrijeme.

Sjedinjene Države su zabrinute da se Rusija priprema za mogućnost novog vojnog napada na zemlju koju je djelomično napala 2014. godine, dok Moskva poriče da planira napad na Ukrajinu.

Evropska unija ovisna je o Rusiji za oko jedne trećine svojih potreba za plinom, a američke sankcije zbog bilo kakvog sukoba mogle bi poremetiti tu opskrbu.

Svaki prekid ruske opskrbe plinom za Evropu pogoršao bi energetsku krizu uzrokovanu nestašicom goriva.

Razgovore State Departmenta s energetskim kompanijama vodio je viši savjetnik za energetsku sigurnost Amos Hochstein, rekao je visoki dužnosnik američkog State Departmenta za novinsku agenciju Reuters, govoreći pod uvjetom da ostane anoniman.

“Sjedinjene Države su obećale da će Evropu pokriti ako dođe do nestašice energije zbog sukoba ili sankcija”, rekao je drugi izvor agenciji.

“Amos ide u velike tvrtke koje proizvode LNG i zemlje poput Katara kako bi vidio mogu li pomoći Sjedinjenim Državama”, dodao je, misleći na Hochsteina.

Katarske vlasti nisu odmah odgovorile na zahtjev za komentar.

Rusko raspoređivanje na granici

Moskva je uzbunila Zapad gomilanjem vojnika u blizini Ukrajine u posljednja dva mjeseca, nakon zauzimanja ukrajinskog poluotoka Krima 2014. i podrške separatistima koji se bore protiv kijevskih trupa u istočnoj Ukrajini.

Biden je ranije rekao ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da će novi potez Rusije prema Ukrajini uzrokovati sankcije i povećanu prisutnost SAD-a u Evropi.

Rusija poriče da planira napad na Ukrajinu i kaže da ima pravo premještati svoje trupe na vlastitom tlu kako želi.

U međuvremenu, američki državni sekretar Antony Blinken i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sastali su se u petak u Ženevi u, kako je prvi rekao, “kritičnom trenutku” krize.

Najviše diplomate rekle su kako su otvoreni za daljnji dijalog nakon što razgovori nisu dali znakove pomaka.

Zemlje članice EU-a oko 40 posto opskrbe prirodnim plinom dobijaju iz Rusije, a najveći dio prolazi kroz Ukrajinu.

Katar je jedan od najvećih proizvođača LNG-a, a većina goriva se prodaje u istočnoazijske zemlje.

Izvor: Agencije