Koalicija koju predvodi Rijad demantira napad na zatvor u Saadi

Zatvor u Saadi, uporištu pobunjenih hutista na sjeveru, bombardiran je usred noći, pri čemu je poginulo 70, a ranjeno je 138 ljudi,

Snimka pokazuje uništetni pritvorski centar u Saadi u Jemenu (EPA)

Vojna koalicija koju predvodi Saudijska Arabija zanijekala je u subotu u saopćenju da je gađala zatvor kojim upravljaju pobunjenici u Jemenu, pri čemu je u petak ubijeno najmanje 70 ljudi.

Informacija o napadu na zatvor u Saadi, na sjeveru, “neutemeljena” je, ističe se u saopćenju glasnogovornika koalicije, prenosi službena saudijska novinska agencija.

Koalicija je u petak preuzela odgovornost za napad na Hodeidu, na zapadu.

Koalicija koja od 2015. vojno intervenira u zemlji zahvaćenoj ratom, kaže da je “krajnje ozbiljno” provjerila informacije prije nego je zaključila da su “neutemeljene”, rekao je taj glasnogovornik, general Turki Al-Malki koji optužuje hutiste za “dezinformiranje”.

Saudijska Arabija je na čelu koalicije muslimanskih zemalja, među kojima su Ujedinjeni Arapski Emirati, koja pomaže snagama jemenske vlade u borbi s pobunjenim hutistima koje podržava Iran.

Veliki broj ubjenih i ranjenih

Demantirajući vijest o bombardiranju zatvora, koalicija u saopćenju ujedno ističe da on nije “na popisu zabranjenih ciljeva sukladno mehanizmu koji je potvrdio UN-ov Ured za koordinaciju humanitarnih poslova u Jemenu” (OCHA).

Zatvor u Saadi, uporištu pobunjenih hutista na sjeveru, bombardiran je usred noći, pri čemu je poginulo 70, a ranjeno je 138 ljudi, navodi nevladina organizacija Liječnici bez granica (MSF) osudivši “strašan” napad.

Broj žrtava je vjerojatno i veći jer “još traje potraga u ruševinama”, dodaje MSF.

Zasad nije poznato ko su bili zatvorenici ni koliko ih je bilo. No osam nevladinih organizacija, među kojima Action contre la Faim, Oxfam i Save the Childred, navode u zajedničkom saopćenju da je riječ o migrantima.

Izvor: Agencije