Češka ministrica za slanje artiljerijske municije Ukrajini

Zapadne države strahuju da Moskva planira novi napad na Ukrajinu na koju je izvršila invaziju 2014. i anektirala Krim.

Rusija negira da planira napad, ali navodi da bi mogla poduzeti neodređenu vojnu akciju ako joj se ne ispune sigurnosni zahtjevi (EPA - Ilustracija)

Češka ministrica odbrane Jana Černochova predložit će Vladi ove države slijedeće sedmice slanje pošiljke artiljerijske municije Ukrajini u vrijeme dok se strahuje da Rusija možda priprema invaziju, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Zapadne države strahuju da Moskva planira novi napad na Ukrajinu na koju je izvršila invaziju 2014. i anektirala Krim.

Černochova je rekla da je Češka odabrala municiju kalibra 152 milimetra sa popisa zaliha koje je zatražila Vlada u Kijevu.

„To bi bila donacija, rješavamo proceduru kako bi se to moglo obaviti što je prije moguće. Jasno poručujemo Ukrajini da smo uz nju“, rekla je ona nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Janom Lipavskyjem oko tog pitanja.

Taktika ucjene

Černochova je rekla da će daljnji detalji o pošiljci biti objavljeni nakon što Vlada razmotri taj prijedlog sljedeće srijede.

Lipavsky je rekao da je Češka spremna za “najgori scenarij” u situaciji uzrokovanoj ruskom “taktikom ucjene koja prijeti invazijom na Ukrajinu”.

Rusija negira da planira napad, ali navodi da bi mogla poduzeti neodređenu vojnu akciju ako joj se ne ispune sigurnosni zahtjevi.

Uprks intenzivnoj diplomatiji s Rusijom, Sjedinjene Američke Države i njihovi NATO saveznici kažu da ne mogu razmotriti zahtjeve Moskve za sigurnosnim garancijama dok gomila vojnike u blizini granice svog susjeda i održava vojne vježbe u Bjelorusiji.

Izvor: Agencije