SAD će tražiti obavezno cijepljenje protiv COVID-a za radnike koji prelaze granicu

Esencijalni radnici, poput vozača kamiona i medicinskih sestara, koji prelaze granicu na kopnenim prelazima moraju biti potpuno cijepljeni protiv COVID-a 19.

Kanada je 15. januara uvela uredbu po kojoj vozači kamiona koji u tu zemlju ulaze iz SAD-a moraju biti cijepljeni (EPA - Ilustracija)

Američko ministarstvo domovinske sigurnosti (DHS) najavilo je u četvrtak da esencijalni radnici, poput vozača kamiona i medicinskih sestara, koji prelaze granicu na kopnenim prelazima moraju biti potpuno cijepljeni protiv COVID-a 19, počevši od subote.

Bidenova administracija najavila je u oktobru da će od 8. novembra ponovno dopustiti ulazak u SAD putnicima iz Kanade i Meksika, koji u zemlju ulaze preko kopnenih graničnih prelaza, ako su potpuno cijepljeni, prenosi Hina.

Američka granica s Kanadom i Meksikom zatvorena je zbog straha od širenja COVID-a 19 na 20 mjeseci za sve koji ne putuju zbog obaveze, a DHS je u četvrtak najavio da će proširiti odredbu na radnike koji nisu državljani SAD-a ili u SAD-u imaju stalno boravište.

Granični prelaz

Počevši od subote, “osobe koje nisu državljani SAD-a, a koje ulaze u Sjedinjene Američkih Države preko kopnenih granica ili trajektnih terminala duž sjeverne i južne granice morat će biti u potpunosti cijepljene protiv COVID-a 19 i spremne predočiti potvrdu o cijepljenju”, rekao je ministar Alejandro Mayorkas.

Za razliku od osoba koje putuju avionom, oni koji granicu prelaze na kopnenim prelazima ne moraju pokazati negativan test na COVID-19.

Kanada je 15. januara uvela uredbu po kojoj vozači kamiona koji u tu zemlju ulaze iz SAD-a moraju biti cijepljeni.

Izvor: Agencije