Pripadnici ISIL-a ubili 11 iračkih vojnika

Napad, izveden 120 kilometara sjeverno od Bagdada, predstavlja jedan od najsmrtonosnijih napada na iračku vojsku posljednjih mjeseci.

Pripadnici ISIL-a upali su u kasarnu u 3:00 sata ujutro po lokalnom vremenu i ubili vojnike (EPA - Ilustracija)

Naoružani ljudi iz grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) napali su u petak vojnu kasarnu u planinskoj oblasti sjeverno od Bagdada, ubivši 11 vojnika na spavanju, saopćili su irački sigurnosni zvaničnici.

Naveli su da se napad dogodio u okrugu Al-Azim, otvorenom području sjeverno od Bakube, u provinciji Diyala, prenosi Tanjug.

Okolnosti napada nisu odmah bile poznate, ali dvojica zvaničnika su za agenciju AP rekli da su pripadnici ISIL-a upali u kasarnu u 3:00 sata ujutro po lokalnom vremenu i ubili vojnike.

Napad, izveden na udaljenosti od 120 kilometara sjeverno od glavnog grada Bagdada, predstavlja jedan od najsmrtonosnijih napada na iračku vojsku posljednjih mjeseci.

Povlačenje koalicije predvođene Amerikancima

Irak je krajem decembra objavio da je koalicija predvođena Amerikancima koja se borila protiv ISIL-a završila borbenu misiju i napustila zemlju.

Savez za borbu protiv ISIL-a utemeljen je pošto je ta oružana grupa osvojila velike dijelove sjevernog Iraka i susjedne Sirije, proglasivši samozvani halifat.

U međuvremenu je ISIL izgubio osvojeni teritorij, no još je aktivan izvodeći napade na prostoru obiju država.

Irak je u decembru 2017. godine proglasio pobjedu na ISIL-om.

Izvor: Agencije