Predsjednik Kazahstana: Nedavne nemire izazvala je društvena nepravda

Tokajev je na sastanku s globalnim privrednim predstavnicima rekao da su nedavni neredi diljem zemlje razotkrili probleme koji su se nakupljali tokom ranijih godina.

U Kazahstanu su 2. januara izbili protesti zbog povećanja cijena goriva u gradu Zhanaozen u regiji Mangistau (EPA)

Predsjednik Kazahstana Kasim-Jomart Tokajev izjavio je danas da su januarski neredi u toj zemlji izazvani prvenstveno potaknuti jazom između bogatih i siromašnih, javlja Anadolija.

Tokajev je na sastanku s globalnim privrednim predstavnicima rekao da su nedavni neredi diljem zemlje razotkrili probleme koji su se nakupljali tokom ranijih godina.

“Zemlja je sada suočena sa strateškim zadatkom duboke transformacije društvenog poretka. Jaz između bogatih i siromašnih dosegao je neprihvatljivu razinu. Neredi u zemlji proizašli su iz društvene nejednakosti. Ovu su situaciju iskoristili teroristički militanti i zavjerenici koji stoje iza njih“, kazao je Tokajev.

On je potvrdio raniju tvrdnje međunarodnih istraživačkih kompanija da 162 osobe posjeduju polovicu bogatstva u Kazahstanu te je dodao da tu situaciju treba hitno promijeniti.

Protesti zbog povećanja cijena goriva

Tokajev je obećao nastavak političke transformacije u Kazahstanu.

“Nastavit ću politiku modernizacije društva i političke transformacije. Smijer reformi je jasan. Ovo je prelaz na slobodno tržište, raznoliko gospodarstvo s društvenim fokusom“, zaključio je Tokajev.

U Kazahstanu su 2. januara izbili protesti zbog povećanja cijena goriva u gradu Zhanaozen u regiji Mangistau, koji su se brzo proširili cijelom zemljom i pretvorili u sukobe s policijom, a najviše nasilja bilo je u bivšoj prijestolnici i najvećem gradu Kazahstana Almatiju.

Tokajev je proglasio vanredno stanje u državi i pozvao mirovne snage Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti. Situacija u Kazahstanu je konsolidirana, mirovne snage su napustile tu zemlju, a vanredno stanje je ukinuto.

Izvor: Agencije