Papa: Kanonsko pravo važan korak u borbi protiv zlostavljanja

Katolička crkva, uz Božju pomoć, nastavlja s obavezom da osigura pravdu žrtvama koje su zlostavljali naši članovi, rekao je papa Franjo.

Franjo je ukazao na nedavne reforme koje olakšavaju pozivanje na odgovornost zlostavljača u Crkvi (EPA)

Papa Franjo pozvao je u petak na strogu primjenu kanonskog prava u borbi protiv zlostavljanja u Katoličkoj crkvi.

“Crkva, uz Božju pomoć, nastavlja s obavezom da osigura pravdu žrtvama koje su zlostavljali naši članovi, primjenjujući s posebnom pažnjom i strogošću propisano kanonsko pravo”, rekao je on.

Papa je to kazao u Apostolskoj palači dok je primao predstavnike Kongregacije za nauk vjere, vatikanske vlasti koja se bavi izvještajima o zlostavljanju, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Ukazao je na nedavne reforme koje olakšavaju pozivanje na odgovornost zlostavljača u Crkvi.

“Ovo samo po sebi ne može biti dovoljno za suzbijanje ovog fenomena, ali je važan korak prema ponovnom uspostavljanju pravde, popravljanju skandala i smjeni počinitelja”, rekao je 85-godišnji papa.

‘Sram i kajanje’ Vatikana

Vatikan je u četvrtak ponovio da osjeća “sram i kajanje” zbog spolnog zlostavljanja koje su svećenici počinili nad maloljetnicima, nakon objavljivanja nezavisnog izvještaja u kojem se dovode u pitanje postupci pape emeritusa Benedikta XVI.

Umirovljenog papu Benedikta XVI, koji se 2013. godine odrekao službe, teško se sumnjiči u tom nezavisnom izvještaju o spolnom zlostavljanju maloljetnika u nadbiskupijama Minhen i Freising koje je u četvrtak objavljeno u Njemačkoj.

Papa emeritus upravljao je tim biskupijama od 1977. do 1982. godine.

U izvještaju koje je naručila Katolička crkva advokati navode da kardinal Joseph Ratzinger, prije nego je izabran za papu, nije učinio ništa kako bi udaljio četvericu crkvenih ljudi koje se sumnjičilo za spolno zlostavljanje maloljetnika.

Benedikt XVI, kojem su 94 godine i živi u skrovitosti u samostanu u Vatikanu, “odlučno” je odbio bilo kakvu odgovornost u izjavi koju je poslao advokatima.

Izvor: Agencije