Lavrov: Zahtjev NATO-u odnosi se i na Rumuniju i Bugarsku

Rusija želi da se sva strana oprema i vojska povuku iz zemalja koje su se pridružile Sjevernoatlantskom savezu poslije 1997. godine.

Moskva je tražila pravno obavezujuće garancije NATO-a da će se blok prestati širiti na Istok (Reuters)

Sigurnosne garancije koje Rusija traži od Zapada u vezi s povlačenjem stranih trupa, oružja i opreme odnosi se i na Bugarsku i Rumuniju, kao dvije zemlje koje nisu bile članice NATO 1997. godine, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

To je rekao u odgovoru na pitanja medija prikupljenih za njegovu konferenciju za novinare, a koje je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije objavilo u petak na svom sajtu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Vraćanje na granice iz 1997. godine

Moskva je tražila pravno obavezujuće garancije NATO-a da će se blok prestati širiti na Istok i da će se vratiti na granice iz 1997. godine.

Na pitanje šta to znači za Bugarsku i Rumuniju, koje su se pridružile NATO-u poslije 1997. godine, Ministarstvo vanjskih poslova navodi da Rusija želi da se sva strana oprema i vojska povuku iz tih zemalja, dodaje Reuters.

“Radi se o povlačenju stranih trupa, opreme i naoružanja, kao i o drugim koracima s ciljem vraćanja situacije na stanje iz 1997. godine u zemljama koje nisu bile članice NATO -au to vrijeme. To uključuje i Bugarsku i Rumuniju”, istakao je Lavrov.

Izvor: Agencije