EU ponovo uspostavila minimalno prisustvo u Kabulu

“Naše minimalno prisustvo u Kabulu ne treba ni u kom slučaju da se smatra kao priznanje” režima na vlasti, napisao je u saopštenju Peter Stano, portparol šefa diplomatije EU Josepa Borrella.

Za sada ni jedna zemlja nije priznala vladu talibana (EPA)

Evropska unija je objavila da je ponovo uspostavila “minimalno prisustvo” svog osoblja u Kabulu da bi olakšala dostavljanje humanitarne pomoći Afganistanu, zemlji razorenoj ratom gdje su talibani prošlog ljeta ponovo preuzeli vlast, piše AFP, prenosi Hina.

“Naše minimalno prisustvo u Kabulu ne treba ni u kom slučaju da se smatra kao priznanje” režima na vlasti, napisao je u saopštenju Peter Stano, portparol šefa diplomatije EU Josepa Borrella.

On je rekao da je to jasno naznačeno talibanima na vlasti.

Nešto ranije afganistansko ministarstvo vanjskih poslova je preko portparola i Twittera objavilo da se ponovo otvara ambasada EU sa stalnim prisustvom u Kabulu, prvi put u pet mjeseci.

Stano je rekao da je EU počela ponovo da uspostavlja minimalno prisustvo međunarodnog osoblja svoje delegacije a cilj je da se olakša slanje humanitarne pomoći i nadzire humanitarna situacija.

Talibani još bez međunarodnog priznanja

Za sada ni jedna zemlja nije priznala vladu talibana. Međunarodna zajednica čeka da vidi kako talibani namjeravaju da vladaju zemljom jer su tokom svoje prethodne vladavine od 1996. do 2001. u velikoj mjeri gazili ljudska prava.

Talibani daju uvjeravanja da su se modernizovali, ali su žene i dalje uglavnom isključene iz javnih službi, a srednje škole za djevojčice su uglavnom zatvorene.

Nekoliko zemalja među kojima su Pakistan, Rusija, Kina, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati i Iran zadržali su otvorene svoje ambasade u Kabulu poslije pobjede talibana u zemlji sredinom augusta, ali te zemlje nisu priznale talibansku vladu.

Zapadne dipolomatije počele su da evakuišu svoje osoblje od prvog polugodišta 2021. kada su američke trupe počele konačno povlačenje iz Afganistana. Povlačenje se završeno krajem augusta haotičnom evakuacijom 120.000 ljudi nakon što su talibani jako brzo osvojili zemlju.

Izvor: Agencije